Ema Klinec z drugim mestom do uspeha kariere

Ema Klinec z drugim mestom do uspeha kariere

16.01.2016

Svetovni pokal v smučarskih skokih za dekleta se je preselil na daljni vzhod na Japonsko, kjer so se skakalke pomerile na tekmi v Sapporu. Tokrat so naše tekmovalke potovale brez težav, na prizorišče pa so dobile tudi vso opremo. V prvi seriji je odlično nastopila Ema Klinec (93,0 m), ki se v letošnji sezoni vrača po poškodbi. Članica SSK Alpina Žiri je namreč zasedala drugo mesto, pred njo je bila le domačinka Sara Takanashi (97,0). Razlika med japonsko in slovensko tekmovalko je bila 14 točk. ″Po prvem polčasu″ je tretje mesto držala Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz (93,0).

 

Tudi preostale naše tekmovalke so v prvi seriji nastopile zelo, saj je Urša Bogataj s dobrimi skokom 89,0 m držala 12. mesto, Špela Rogelj (88,0) je bila 16., Maja Vtič (86,5) in Katja Požun (86,0) 23.

V drugi seriji je kot prva od naših napadla Katja Požun, a se žal ni izšlo po željah in je s 23. mesta padla na 28. mesto, potem ko je pristala pri 75 metrih. So pa preostala dekleta napredovala po lestvici. Najprej Maja Vtič, ki je s skokom dolgim 88 metrov pridobila štiri mesta, še boljši skok je nato uspel Špeli Rogelj, ki je z 90,5 metri skočila na 9. mesto. Svoj rezultat je v finalu popravila tudi Urša Bogataj, ki je pristala pri 88,5 metrih in z 12. mesta prišla na končno 11. 

Boj na vrhu ni prinesel novega vrstnega reda. Daniela Iraschko-Stolz je z 91,5 metri napadla našoEmo Klinec, a Škofjeločanka je odgovorila s 95 metri in vprašanj o prvih stopničkah zmagovalke poletne velike nagrade v Courchevelu 2013 ni bilo. Podobno pa ni bilo vprašanja niti o končni zmagovalki, saj je domačinka Sara Takanaši še enkrat nastopila z dveh naletnih mest nižje, a tudi tokrat je vse občutno preskočila.  Z daljavo dneva, 98 metri je na koncu za kar 24,3 točke premagala najbližjo zasledovalko iz Slovenije. Ema je med svetovno elito do danes najvišje skočila na peto mesto, predlani v ruskem Čajkovskem.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je Maja Vtič zdrsnila na 5. mesto, na 13. se je povzpela Ema Klinec, Špela Rogelj je 18., Urša Bogataj 27., Katja Požun pa po četrti tekmi 31.

Po tekmi veselja nad rezultati razumljivo ni skrival glavni trener naših skakalk, Sten Baloh: "Midva s Primožem sva seveda lahko vesela, ker stopničke niso hruške, ki jih pobiraš z drevesa, ampak se je potrebno do tega priboriti in danes je Ema z dvema dobrima skokoma, predvsem drugim, to gladko storila. Sara Takanaši je za enkrat res še premočna, v obeh serijah je skočila z dveh zaletnih mest nižje od ostalih. Ne glede na to, je ta uspeh tako za Emo, kot za našo ekipo zelo lep. Tudi Ema je bila malce presenečena nad sabo in tudi malce nad rezultatom, ampak na koncu zelo, zelo vesela."

Ema Klinec z drugim mestom do uspeha kariere

Po opisu uspeha mlade Klinčeve je Baloh nadaljeval z opisom tekme in se dotaknil tudi rezultatov preostalih deklet: "Tekma je bila težka. Že napoved je bila taka, da bo veter spremenljiv in točno to se je na tekmi tudi zgodilo. Veliko je bilo vetra s strani, veliko od zadaj, nekaj tudi od spodaj in danes je bilo potrebno imeti nekaj sreče. Mi smo jo nekaj imeli, lahko bi jo še več, a dekleta so ekipno delo opravila zelo dobro. Vse so v točkah. Špela je končno spet med deset, kjer že dolgo ni bila. Potrdila je, da je bilo potrebno samo malo potrpeti, da je potrebno samo pridno delati. Urša je včeraj zmagala na kvalifikacijah in če štejemo teh najbljših deset, je bila takoj za njimi. Pokazala je dobre skoke, a rezerve še ima. Maja je od sebe pričakovala več, tako kot mi, a nič hudega. Jutri je še ena tekma in potrebno se je samo umiriti ter pokazati tiste dobre skoke. Katja je bila v prvi seriji boljša, v drugi pa je želela malo preveč in se ji ni izšlo."

Po oceni tekmi se je glavni trener naše ekipe malce razgovoril še o samem potovanju v Sapporo, ki vsako leto postreže z zanimivimi anekdotami: "Letos smo do Tokia prišli z vso opremo. Kasneje tudi do Sappora, a se nam je malce zapletlo zaradi smuči, ker so bile predolge za na letalo. Na srečo letala iz Tokia v Sapporo vozijo tako kot pri nas avtobusi, na 20 minut, zato smo s puncami počakali in smuči naložili, brez kontrole, na letalo, Primož pa je z ameriško ekipo odšel naprej." Za konec je dodal še nekaj besed o japonskem vremenu: "Sam sem na Japonskem drugič, a vreme je res japonsko. Na vsakih 5 minut se spremeni. Čez hribe smo že videli, da prihaja sneg, ki je tudi prišel, a ga je padlo bolj malo, zato pa je bolj pihalo. A tako to tukaj je, na to moraš biti pripravljen. Moraš imeti malo sreče. Kljub vsemu je bila današnja tekma izpeljana relativno pošteno, morda so kakšne tekmovalke dobile malce več vetra v hrbet. Jutri je nov dan, potrebno je biti pripravljen na vse in mi smo!"

Vir: http://www.sloski.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.