Zgodovinsko - v Zau Vtičeva druga, Klinčeva tretja

Zgodovinsko - v Zau Vtičeva druga, Klinčeva tretja

23.01.2016

Čeprav je bila vremenska napoved za zadnjo tekmo deklet v japonskem Zau slaba, na koncu temu ni bilo tako. Brez težav so ogranizatorji izpeljali že kvalifikacije, ki jih je znova dobila naša Ema Klinec, Urša Bogataj je bila tretja, Špela Rogelj četrta in Katja Požun trinajsta. Obeti za tekmo so bili torej odlični.

Dekleta so na tekmi upravičila visoka pričakovanja. Žal se za nove točke ni izšlo le Katji Požun (32. mesto), medtem ko so ostala zasedla vrh razpredelnice. Urša Bogataj je s skokom dolgim 93 metrov zbrala 106,9 točk in po prvi seriji zasedala 10. mesto, fantastičen pa je bil pogled na vrh. Špela Rogelj je s skokom dolgim 95,5 metrov in 113,6 točk prevzela vodstvo po svojem skoku. Kot prva se ji je približala Ema Klinec z dvema metroma krajšim skokom in 113 točkami, kar je bilo dovolj za trenutno drugo mesto. Naši tekmovalki je prehitela šele reprezentančna kolegica in včeraj tretja, Maja Vtič, ki je pristala pri 94,5 metrih in zbrala 116,6 točk. Trojno slovensko vodstvo po prvi seriji, ki ga na ženskah tekmah svetovnega pokala še ni bilo, je preprečila domačinka Sara Takanaši, ki je s 94,5 metri in 117,8 točkami prevzela vodstvo.

V finalni seriji se je obetal popoln slovenski napad. Obeti po skoku Urše Bogataj sicer niso bili najboljši, saj je pristala pri 92 metrih in izgubila kar nekaj mest, tako da je tekmo končala na 18. mestu. S četrtega mesta je nato napadla Ema Klinec in z odličnim skokom, dolgim 98 metrov, napovedala stopničke. Naslednja na vrsti, Špela Rogelj, je skočila slabo, 90,5 metrov in zdrsnila na končno 10. mesto. Klinčeva je vodstvo izgubila po nastopu še druge reprezentančne kolegice, Maje Vtič. Včeraj tretjeuvrščena je v finalu skočila 97,5 metrov in z 2,6 točkami prevzela vodstvo pred Klinčevo. Vodilna po prvi seriji, Takanašijeva, je zmago potrdila s skokom dolgim 100 metrov in končno prednostjo "le" 2,6 točk pred Vtičevo.

Končni rezultati so torej fantastični! Na odru za zmagovalke sta prvič stali dve slovenski skakalki, Maja Vtič na drugem in Ema Klinec na tretjem mestu, uspeh pa sta z 10. in 18. mestom zaokrožili še Rogljeva in Bogatajeva. Svetovni pokal se prihodnji konec tedna nadaljuje v Oberstdorfu.

Maja Vtič po sijajnem uspehi sprva sploh ni našla besed, da bi opisala veselje: "Sploh ne vem kaj naj rečem. Še vedno sem vsa navdušena, da sva dve Slovenki na odru za zmagovalke. Zgodovinsko. Mislim, da je to zelo pomemben korak za ženske smučarske skoke v Sloveniji. Upam, da bo to tudi lepa popotnica za Ljubno. S svojimi skoki sem zelo zadovoljna, danes mi je uspelo še bolje kot včeraj. Skoke sem stopnjevala, tako da super! Ko sem v izteku videla, da je na stopničkah še Ema, pa smo čisto ponorele od veselja!"

Tudi njena mlajša kolegica Ema Klinec je bila vzhičena ob sijajnem uspehu, potem ko je še drugič na japonski turneji skočila na oder za zmagovalke: "Kaj naj rečem? Super, res sem vesela za današnjo tekmo! Predvsem zaradi tega, ker mi je včeraj uspel slab skok. Vem, kaj sem naredila narobe in iz tega sem se veliko naučila. Danes sem sebi in ostalim dokazala, da znam skočiti dobro in da sem pripravljena za marsikaj. Po prvem skoku sem bila bolj vesela uvrstitve, ne samega skoka. Bil je sicer dober, a vedela sem, da znam skočiti veliko bolje. To je bil res idealen scenarij. Ko točno veš, kaj si naredil naredil narobe in se skoncentriraš samo na to. V drugem skoku sem nato še bolj uživala, tako kot še nikoli. Da zraven tebe stoji še tvoja sotekmovalka, pa je pika na i, ki si jo želi doživeti vsak tekmovalec."

Ob zgodovinskem uspehu naših deklet si je lasuljo na glavo znova poveznil glavni trener Sten Baloh: "Današnja tekma se je že začela dobro s sami kvalifikacijami. Na Japonskem so punce zmagale kar na treh kvalifikacijah. Odlično je bilo tudi po prvi seriji, 2., 3. in 4.. To si človek lahko samo želi. Upal sem, da bodo v drugi seriji zdržale. Dve sta, škoda za Špelo, ki ni daleč od tega, da je čisto zraven. Dve na stopničkah... takšne so bile moje skrite želje in zato sem si znova nadel dolge lase! Čestitke vsem puncam! Škoda za Katjo, da ni osvojila točk. Urša je v drugi seriji želela preveč in je odskočila toliko prezgodaj, da je pol skoka čakala na smuči. Maja in Ema pa sta zdržali tempo in pritisk. Samo priklonil sem se jima lahko. Čestitke obema, tudi Primožu in upam, da bo šlo samo tako še naprej! Če kdaj ne bo tako dobro, bomo pa tudi potrpeli."

V skupnem seštevku vodi Takanašijeva pred Danielo Iraschko-Stolz in Vtičevo, Klinčeva je 10., Rogljeva 14., Bogatajeva 22. in Požunova 30.

Vir: http://www.sloski.si/

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.