Vtičeva še enkrat peta, točke še štirim skakalkam

Vtičeva še enkrat peta, točke še štirim skakalkam

03.12.2016

Tudi drugo tekmo smučark skakalk v norveškem Lillehammerju je prepričljivo dobila Sara Takanaši, naša najboljša pa je bila na petem mestu, tako kot včeraj, Maja Vtič. Med deset znova Ema Klinec, točke še Špeli Rogelj, Niki Križnar in Urši Bogataj.

Po prvi seriji druge letošnje preizkušnje svetovnega pokala za dekleta veliko novega na vrhu ni bilo. Sara Takanaši je vodila s skokom 95.5 metrov in 131,9 točkami pred rojakinjo Juki Ito, ki je skočila pol metra manj in zbrala 128,2 točk. Tretja je bila s 93.5 metri in 125,6 točkami Daniela Iraschko-Stolz iz Avstrije. Znova je bila blizu samega vrha Maja Vtič, ki je s 93 metri in 122,6 točkami zasedala peto mesto, četrta je bila Jacqueline Seifriedsberger. Z 89.5 metri in 115,8 točkami je bila, tako kot včeraj, deveta Ema Klinec.

Pohvale tudi preostalim trem Slovenkam. Špela Rogelj je s 84 metri in 104,0 točkami zasedala 19. mesto, prve točke pa sta si zagotovili Nika Križnar, ki je bila po prvi seriji s 83 metri in 101,2 točkami 22. ter Urša Bogataj, ki si je finale zagotovila z 82 metri in 95,4 točkami na 30. mestu. Katja Požun je izpadla že v kvalifikacijah.

V finalu že viden scenarij

V finalni seriji je Bogatajeva s 83.5 metri pridobila nekaj mest in je prve letošnje točke pobrala s 26. mestom. Tik pred njo je končala Križnarjeva, ki je z 22. mesta s 84 metri zdrsnila na 25. mesto. Rezultat med dvajseterico je s 85.5 metri zadržala Rogljeva, ki je po pristanku prevzela vodstvo, do konca pa so jo nato prehitele prav vse tekmovalke. Klinčeva je v finalu dodala pol metra daljavi iz prve serije, kar je pomenilo skok dolg 90 metrov. To jo je postavilo na končno deseto mesto, le mesto nižje kot na včerajšnji tekmi.

Na vrhu se ni spremenilo veliko. Vtičeva je z 92.5 metri in 242,1 točkami zanesljivo prevzela vodstvo, a že Seifriedsebergerjeva je s 95 metri in 250,0 točkami takoj silovito odgovorila. Na napad rojakinje je imela odgovor Iraschko-Stolzeva, ki je s 94.5 metri in 249,6 točkami za malenkost ostala brez odra za zmagovalke. Japonki sta bili znova daleč spredaj. Itova je drugo drugo mesto potrdila s 95 metri in 255,4 točkami, Takanašijeva pa je, podobno kot včeraj, konkurenco "uničila" v finalu. Tokrat z 98 metri in končnim zbirom 268,1 točk. Njena že 46. zmaga v svetovnem pokalu.

Maja Vtič se je strinjala s trditvijo glavnega trenerja Baloha, zapisano spodaj, da je danes naredila večje napake na odskočni mizi: "Tako je. V zraku sem stvari popravljala, na mizi pa so bile napake, ki jih včeraj ni bilo. Vseeno pa sem peta in s tem uvodom v sezono sem lahko zadovoljna. Kljub napakam, sem lahko vesela, da sem med šesterico. Na treningu bo potrebno odpraviti napake, sigurno bo zdaj lažje, ko imamo doma skakalnico, da se lahko v miru pripravljamo. Naslednjih tekem se že zelo veselim."

In kako naša najboljša skakalka gleda na konkurenco oz. na tiste skakalke, ki so na vrhu na začetku sezone? "Kot kaže sta Japonki kar zasidrani na prvem in drugem mestu, potem pa se malo menja. Zdi se mi, da je vse še bolj skupaj kot lani. Ni velikih razlik, tako da je vse mogoče. Potrebno je delati najboljše skoke in tudi rezultati bodo tu, ker nobena punca ne odstopa."

Rezerv je še veliko, veseli stabilnost Vtičeve

Galvni trener naših skakalk, Sten Baloh, je takole ocenil današnjo tekmo: "Ekipno je vedno bolje, saj sta do točk prišli še dve skakalki. Danes je točke tako osvojilo pet tekmovalk, še najmlajša Nika in Urša. Špela je blizu preboju višje, a blizu je že cel teden. Njen "timing" je toliko prezgoden, da se ji nikakor ne izteče odskok. Zadovoljen sem, da je kljub temu zborbala te metre in uvrstitve. Enake težave ima Ema. Ne vem, če sem tukaj videl en skok, da je bila na mizi približno točna. Vemo, da imamo rezerve in ko bo enkrat "zadela" mizo, bo še višje. Maja je stabilna, tudi danes je bila na petem mestu, kar nas zelo veseli. Danes je sicer delala malo večje napake pri odskoku, da jo v drugem delu "ni potegnilo" naprej. Štartali smo dobro, kamen nam je padel s hrbta. Gremo naprej v Rusijo, bolj sproščeni. Poizkušali bomo pokazati nekaj podobnega kot tukaj, ali pa še kaj več."

Naša reprezentanca se jutri zjutraj vrača proti domu, sledi dan počitka, nato pa v torek trening v Planici. V sredo zvečer jih čaka pot na naslednjo postajo svetovnega pokala, ki se prihodnji konec tedna nadaljuje v ruskem Nižnem Tagilu z dvema tekmama na sredni skakalnici, nato pa sledi slab mesec dni premora do tekem v Oberstdorfu 7. in 8. januarja 2017. "Do Rusije ne bo kakšnih večjih sprememb, potem pa bom imela čas še za umirjene treninge, da potestiram še kaj od opreme in se pripravim za nadaljevanje sezone, ki bo malce bolj naporna. Kakšnih sprememb ne bo. Na srečo bomo imeli v Planici dobre pogoje za treninge in za naprej res nimam nikakršnih skrbi," je pogovor sklenila trenutno četrta skakalka v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Zvočna izjava Maje Vtič(*.mp3)

Zvočna izjava Stena Baloha (*.mp3)

Lillehammer, 2. tekma svetovnega pokala .: Rezultati :

 

Vir: sloski.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.