Takanašijevi 45. zmaga, tri Slovenke med petnajst

Takanašijevi 45. zmaga, tri Slovenke med petnajst

02.12.2016

Na prvi tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih za dekleta v norveškem Lillehammerju je Maja Vtič osvojila 5., Ema Klinec 10. in Špela Rogelj 15. mesto. Zmagala je Sara Takanaši iz Japonske.

Že po prvem skoku na vrhu Japonki

V prvi seriji je bila pričakovano najdaljša in najboljša Japonka Sara Takanaši, ki je s 95 metri in 130,5 točkami imela 5,6 točk naskoka pred rojakinjo Juki Ito, ki je skočila pol metra manj. Tretja je bila Avstrija Jacqueline Seifriedsberger s 93 metri in 123,1 točkami. Le 1,2 točki za Avstrijko sta bili Maja Vtič s 93.5 metri in Anna Ruprecht iz Nemčije, ki je pristala pri 90.5 metrih.

Rekorderka naprave, Ema Klinec, je z 90 metri in 113,4 točkami zasedala deveto mesto, v finale se je prebila še Špela Rogelj s 87 metri in 105 točkami, kar jo je peljalo na 17. mesto. Že takoj po skoku naše prve na tekmi, Katje Požun, je bilo več ali manj jasno, da se Zagorjanki v finale brzčas ne bo uspelo prebiti. Na koncu je z 78 metri in 90,6 točkami končala na 33. mestu med 40 uvrščenimi tekmovalkami.

Rogljeva malenkost višje, ostali dve malce nižje

V finalni seriji večjih spremem nismo doživeli. Od naših treh je prva napadla Rogljeva, ki je s 86.5 metri in skupno 218,4 točkami pridobila dve mesti in je zaokrožila elitno petnajsterico na uvodni tekmi nove sezone. Tudi Klinčeva je v finalu skočila zelo dobro, sicer dva metra manj kot v prvi seriji, torej 88 metrov, z 229,8 točkami pa je končala na devetem mestu. Podobno kot Žirovka je eno mesto v finalni seriji izgubila tudi Vtičeva, ki je napad s četrtega mesta dobro zasnovala, na koncu pa ji je z 90.5 metri in 242,2 točkami le desetinka točke zmanjkala do mesta tik pod odrom za zmagovalkami. "Sigurno sem zadovoljna. Želja pred prvo tekmo je bila, da bi začela med deseterico. Težko je začeti, ker ne veš kje si, kaj bo tekma prinesla in greš na štart z neko negotovostjo. Zdaj je vse nekoliko lažje, vidim, da sem lahko pri vrhu, da dobro funkcioniram in bo od zdaj najprej lažje za naprej," je bila prva ocena Dolenjke po prvi letošnji tekmi.

Tam so končale Takanašijeva s skokom dneva, 99.5 metri, kar je na koncu pomenilo kar 19,9 točk naskoka pred rojakinjo Itojevo, ki je pristala pri 92.5 metrih. Na najnižjo stopničko se je z 90.5 metri povzpela Ruprechtova, pred Vtičevo je imela le točko in pol prednosti. "Nisem kaj dosti razmišljala. Odvilo se je, kot se je. Sreča je, da nisem veliko zadaj, da so razlike majhne. Tudi sama še nisem delala čisto popolnih skokov. Rezerve so sigurno še tukaj in seveda še nekaj malenkosti," je majhno razliko do stopničk pokomentirala Vtičeva.

Sara Takanaši se je veselila 45. zmage v svetovnem pokalu.

Rezerve predvsem v fazi leta

V drugi izjavi je Maja omenila, da popolnih skokov še ni prikazala, kar ji ni uspelo niti na treningu v preteklem tednu v Lillehammerju: "Letos še nisem prikazala popolnega skoka, saj za sabo še nimam veliko skokov. Iz treninga v trening mi je šlo bolje in bolje. Tudi na tekmi sem prikazala skoke, ki sem jih v tem trenutku sposobna. Pričakujem, da bomo doma imeli umirjen trening in da bom šla od tu naprej. S trenutnim stanjem pa sem zadovoljna, glede na to, koliko imajo skokov že nekatere konkurentke."

 

S čim se pred jutrišnjo tekmo ne bo obremenjevala? "Sploh se ne bom se kaj dosti obremenjevala. Želim si še nadgraditi skoke. Danes sem še izgubljala v zraku, to bom jutri skušala še popraviti. Tam sem še malo previdna, ker še nimam najboljšega občutka. Težko je in da ne bi naredila še večje napake, sem raje malce bolj previdna. Zato potrebujem trening, da bom dobila pravi občutek, kaj moram narediti v fazi leti, da bom pridobila še več metrov."

Baloh zadovoljen ob dobrem uvodu v sezono

Sten Baloh, glavni trener naše ženske reprezentance, je po tekmi najprej povzel dogajanje v zadnjih dneh pred prvo tekmo nove sezone: "Že prejšnji teden je bilo veliko nervoze, ker smo videli, da bo v Srednji Evropi težko najti skakalnico za normalen trening. V Kranju smo sicer skakali en dan, a napoved je bila tako slaba, zato smo se odločili za pot na Norveško, kar je bilo pravilno. Aklimatizirali smo se, poskakali, potrenirali v redu. Zaradi tega je bilo tudi manj nervoze. No, zadnji dan, ko so bile kvalifikacije, je bilo čutiti malce več napetosti in pri nama s Primožem kot tudi pri dekletih. Midva sva to pričakovala, na to sva bila pripravljena. Punce, predvsem Urša in Nika sta odreagirali v preveliki želji za dobrim skokom in uvrstitvijo na tekmo. Točno takrat, ko se samo malo bojiš, da ne boš naredil napake, točno takrat se ta pojavi in to še bolj groba, kot si jo delal na treningu."

O sami tekmi na srednji skakalnici v Lillehammerju je povedal sledeče: "Tekma je bila težka, ker je bila žirija zelo konzervativna, predvsem v prvi seriji z naletnim mestom. V kvalifikacijah je pihal veter v prsa, danes pa je pihal veter v hrbet. Žirija v prvi seriji ni našla pametnega naletnega mesta. Punce so v finalu pokazale, da so z enega naletnega mesta pokazale, da znajo skakati 90 metrov in več. A tako je."

 

In še kratek opis nastopov naših štirih: "Mi smo za ogrevanje v poizkusni seriji štartali kar dobro. Nato je Maja na tekmi skočila zelo dobro, Ema tudi, s Špelo sem zadovoljen. Katja ve, da se mora kar dobro potruditi, da prideš do točk med 20 in 30 mestom. Pri odskoku je naredila večjo napako in ravno to jo je ob vzvratnem vetru oddaljilo od točk."

Dekleta jutri ob 15. uri v Lillehammerju čaka še druga tekma za točke svetovnega pokala. Pred tem bodo ob 13.30 uri na sporedu še kvalifikacije tudi z Niko Križnar, Uršo Bogataj, Katjo Požun in Špelo Rogelj, medtem ko imata Ema Klinec in Maja Vtič nastop na tekmi že zagotovljen.

 

Zvočna izjava Maje Vtič (*.mp3)

Zvočna izjava Stena Baloha (*.mp3)

Lillehammer, 1. tekma svetovnega pokala .: Rezultati :.

 

Vir: sloski.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.