Ema Klinec na šestem mestu, poraz Takanašijeve

Ema Klinec na šestem mestu, poraz Takanašijeve

10.12.2016

Tretjo tekmo smučark skakalk za svetovni pokal v tej sezoni je v vetrovnem Nižnem Tagilu v Rusiji dobila Norvežanka Maren Lundby. Najboljša naša tokrat Ema Klinec na šestem mestu.

Ema Klinec nadaljuje z zbiranjem uvrstitev med desetrico (c) GEPA

Ema Klinec nadaljuje z zbiranjem uvrstitev med desetrico (c) GEPA

Japonka v prvi seriji preko stotice

Pri vsega 10 stopinjah pod ničlo so dekleta v Nižnem Tagilu takoj po kvalifikacijski seriji, v kateri je žal izpadla Katja Požun, začela s tretjo letošnjo tekmo svetovnega pokala. V vetrovni loteriji je najboljše karte od naših potegnila Ema Klinec, ki je s 93 metri in 105,5 točkami po prvi seriji zasedala 7. mesto. Precej težav je imela Maja Vtič, ki v zraku ni našla prave pozicije, s 86 metri in 90,3 točkami pa je bila na 23. mestu, celo najslabša od naših finalistk. Tik pred njo je bila z 82.5 metri in 90,6 točkami Nika Križnar, 18. mesto pa je s 84.5 metri in 95,7 točkami zasedala Špela Rogelj. Izven finala je ostala Urša Bogataj, ki je s 77. metri zasedala 37. mesto. Z rekordom skakalnice, 102 metroma in 119,2 točkami je vodila Sara Takanaši.

V finalu naše napredovale

V finalni seriji je kot prva od naših torej nastopila Vtičeva, ki je z 88 metri in 193,3 točkami prevzela vodstvo in tam tudi nekaj časa ostala. Tudi po nastopih obeh naslednjih Slovenk. Križnarjeva je s 87.5 metri in 190,7 točkami končala tik za najstarejšo rojakinjo, Rogljeva pa je s 84 metri in 188,2 točkami zasedla naslednje mesto na lestvici. Na koncu so bile omenjene tri skakalke razvrščene med 15. in 17. mestom. Precej bolje pa se je izšlo Klinčevi, ki je s 87 metri ter 205,7 točkami prevzela vodstvo, na koncu je pridobila eno mesto in s šestim mestom postavila rezultat sezone. "Zelo zahtevna tekma, razmere so se precej spreminjale od vetra v prsa do vetra v hrbet. Potrebno je bilo biti zelo zbran, vsaka napaka se je še bolj poznala. Jaz nisem imela večjih težav, predvsem v prvi seriji sem imela precej dobrega vetra, v drugi pa dosti manj. Drugi skok je bil tehnično lepši, a zaradi vetra in prezgodnjega odskoka precej krajši. To me ni potegnilo v drugi del leta. Sem zadovoljna, predvsem z rezultatom. Veseli me tudi glede samih skokov, da se izboljšujejo. Vem na čem delam, občutki so dobri," je tekmo najprej pokomentirala Klinčeva.

V tednu dni od tekem v Lillehammerju so napa dekleta trenirala doma v Planici, napredek pa je viden. "Odskok je tudi tukaj še vedno prezgoden. Tu je skakalnica drugačna kot v Lillehammerju, za moj način je morda lažje, saj lahko z odskokom začnem malo kasneje. Res pa je točnost tudi povezana s samim počepom in ko se bom lepo sproščeno pripeljala, bo lažje začeti kasneje. Že jutri bom več poudarka namenila točnosti," je povedala Žirovka, ki je nato pokomentirala še polarni mraz in okolje v skorajšnji Sibiriji: "Ko smo prišli, sem bila kar malce presenečena, saj nas je pričakalo sonce. Tudi na treningu je bilo sončno, kar me je kar razvedrilo. Za Rusijo si nisem predstavljala, da bom lahko tako uživala v samem okolju, a sta me prva dva dneva tako presenetila, da je zdaj lažje prenesti sneg in malo vetra. Res pa se moramo prilagoditi vsi, za vse je enako in tega se držim tudi sama."

Takanašijeva ni zdržala

Na samem vrhu pa presenečenje. Potem, ko se je že zdelo, da Takanašijeva ne bo imela težav s tretjo zaporedno zmago letos, se je zgodilo ravno to. V finalu je pristala pri vsega 86 metrih in z 218,3 točkami komaj zasedla tretje mesto. Na prvo mesto se je tako s šestega po prvi seriji prebila Norvežanka Maren Lundby s 95.5 metri in 229,6 točkami, drugega je napsoled zadržala Daniela Iraschko-Stolz iz Avstrije, ki je pristala pri 92 metrih in zbrala 224,1 točk.

Po končani tekmi je sklepno oceno podal tudi glavni trener Sten Baloh: "Glede na to, da je bilo včeraj -25 stopinj in še kaj več, je bilo mraz, a stabilno vreme. Danes se je otoplilo na minus 9, tudi napoved pa je bila, da bo več vetra. Krojil je vrstni red, marsikatera tekmovalka je plačala davek zaradi vetra. Napake, ki so jih delale tudi naše punce, so se spotencirale in je bilo težko skočiti daleč, če si naredil pregrobo napako. To se je dogodilo in Maji, tudi Špela pa ni bila čisto čista pri preletu iz mize. Edino Ema, razen točnosti, je naredila dva lepa skoka in se je lepo uvrstila na šesto mesto, najboljši rezultat. Na koncu ena med šest, ena med petnajst in še dve med dvajset. Jaz dekleta spoštujem, vem pa, da imamo rezerve, a potrebno je tekmovati in na teh tekmah te rezerve izkoristiti in tako bodo tudi rezultati boljši."

Jutri bo v Nižnem Tagilu na sporedu še zadnja tekma za dekleta v tem koledarskem letu.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.