Takanašijeva nazaj na vrhu, Klinčeva znova med deseterico

Takanašijeva nazaj na vrhu, Klinčeva znova med deseterico

11.12.2016

Četrto tekmo svetovnega pokala v smučarskih skokih v Nižnem Tagilu je znova dobil Japonka Sara Takanaši, najboljša naša je bila Ema Klinec na sedmem mestu.

Ema Klinec je na uvodnih štirih tekmah vselej končala med deseterico (c) GEPA

Ema Klinec je na uvodnih štirih tekmah vselej končala med deseterico (c) GEPA

Po prvi seriji na vrhu Avstrijki, Klinčeva 9.

Smučarke skakalke je tudi tokrat spremljal veter, ki pa ni bil pomešan še s snegom tako kot včeraj. V prvi seriji se je od Slovenk znova najbolje odrezala Ema Klinec, ki je z 89 metri in 111,2 točkami zasedala deveto mesto, torej dve mesti nižje kot včeraj. Zelo dobra je bila tudi njena klubska kolegica Nika Križnar, ki je z 88 metri in 105,2 točkami zasedala 14. mesto, slabše od želja pa je v prvi seriji znova skočila Maja Vtič, ki je s 87.5 metri in 102,6 točkami zasedala 20. mesto. Nove točke si je zagotovila še Špela Rogelj, ki je bila 28., skočila je 83.5 metrov in zbrala 97,2 točk. Žal je bila za finale znova prekratka Urša Bogataj, ki je s 83 metri in 91,8 točkami za tridesetim mestom zaostala za 1,2 točke. Katja Požun je izpadla v kvalifikacijah.

Na vrhu sta bili po prvi seriji dve Avstrijki, Daniela Iraschko-Stolz je z daljavo prve serije, 95.5 metrov imela 2,6 točki prednosti pred Jacqueline Seifriedsberger, tretja je bila včerajšnja zmagovalka iz Norveške, Maren Lundby, ki je zaostajala še 0,6 točke več. Sara Takanaši je bila z 92.5 metri četrta, za vodilno Avstrijko je zaostajala za 4,2 točk.

Klinčeva pridobila dve mesti, Križnarjeva žrtev težkih razmer

V finalni seriji so znova skoraj vse naše napredovale. Rogljeva je s 83.5 metri in 197,2 točkami osvojila 23. mesto, Vtičeva je s 93.5 metri in 211,5 točkami skočila kar do 13. mesta, žal je v zelo težkih razmerah, z močnim vetrom v hrbet, uvrstitev pokvarila le Križnarjeva. Žirovka je z 79 metri in 205,5 točkami padla na še vedno zelo dobro 17. mesto. V finalu je znova napredovala Klinčeva, ki je z 90 metri in 223,8 točkami prevzela vodstvo po svojem nastopu, po nekaj čakanja pa je na koncu v vetrovni tekmi osvojila odlično 7. mesto. "Če se dotaknem razmer, sem bila glede tega kar dobre volje, saj je bilo sončno. Na tekmi nam je malo ponagajal veter, tako kot že včeraj, a danes je bilo še malo več težav. A Rusija je Rusija, tekme potekajo v naravi, tu ne moremo nič. Enkrat ima srečo ena, drugič druga. Osredotočiti se moraš na svoj skok, ostalo pride. Že včeraj sem povedala, da me je Rusija prijetno presenetila, sonce je sijalo tri od štirih dni. Če vseskupaj povzamem, zadovoljna odhajam domov," je bil prvi komentar Klinčeve po tekmi.

Na vrh je s skokom dneva, 98.5 metri in 250,7 točkami skočila Takanašijeva, ki je na koncu za 6,6 točk premagala Iraschko-Stolzevo, tretja je bila Seifriedsbergerjeva z zaostankom še dodatnih 7,1 točk. 

Vesela, da ima dobro osnovo za naprej

Ema Klinec je s štirimi uvrstitvami med deseterico najboljših potrdila stabilnost svojih skokov: "Ko delam povzetke tekem v glavi je pozitivno, če primerjam z lani, ko sem imela nekaj smole z razmerami to, da so skoki bolj konstantni. Imam zelo dobro osnovo na kateri lahko gradim in upam, da v treh tednih treninga najdem piko na i, da bom dala še nekaj več in potem bom videla, kam lahko posežem."

Tako kot praktično vsa dekleta, se tudi Žirovka veseli naslednje preizkušnje v Oberstdorfu na veliki skakalnici: "Tekem se zelo veselim, to je samo dodatem plus razvoju. Upam, da bodo pogoji dobri, da bomo imele pogoje za vrhunske skoke in lepo tekmo. Veseli me tudi, da je v Planici velika skakalnica že pripravljena, tako da bomo doma imeli dobre pogoje, da se na to tekmo dobro pripravimo." 

Za konec pogovora smo Emo povprašali še o sami organizaciji tekem v Nižnem Tagilu, kjer bi morali biti tudi moški tekmi: "Prijetno me je presenetilo, da so organizatorji posrkbeli, da smo bile oblečene v bunde vse do ogrevalnega prostora. Navadno to naredi ali asistent ali pa maser. Vse ostalo pa je bilo na nivoju svetovnega pokala, nimam pribomb."

Z več samozavesti bo šlo še višje

Glavni trener Sten Baloh je drugi tekmovalni vikend v novi sezoni takole povzel: "Za nami sta dve težki tekmi v spremenljivih razmerah, mrazu in vetru. Tudi danes je bilo potrebne nekaj sreče, moral si biti zbran. Nam se je naredilo tako, da smo v drugi seriji, predvsem Špela in Maja, malenkost tudi Ema, smo napredovali. Imamo še rezerve. Če Maja naredi dva svoja skoka, je sigurno med deseterico, če ne še višje. Špela se vrti okrog 15. mesta, v finalu je bila danes za 11 mest boljša. Zdaj si bomo vzeli čas do naslednjih tekem. Vidim, da nam manjka stabilnosti ali pa samozavesti. Punce še vedno niso prepričane 100%, da zmorejo in hitro se zato dogodijo kakšne grobe napake in potem si lahko 15 mest nižje. Ali pa kot Urša ne prideš v finale, Katja ima težave že s kvalifikacijami. Nisem razočaran nad rezultati. Z Emo sem sploh zadovoljen, Nika je tudi zelo dobro odreagirala na težke razmere kljub mladosti in z optimizmom gledam naprej. Potrebno je potegniti dobre stvari, slabe stvari pa pozabiti oz. jih na treningu popraviti."

V skupnem seštevku sta Klinčeva in Vtičeva zamenjali sedmo in deveto mesto, razlika pa znaša dve točki. Z današnjo tekmo so dekleta opravila z zadnjo preizkušnjo svetovnega pokala v tem koledarskem letu. Naslednje tekme bodo na sporedu v nemškem Oberstdorfu 7. in 8. januarja 2017. Sten Baloh: "Letos imamo krajši premor kot lani, a ga bomo s pridom izkoristili. V Planici je že pripravljena tudi velika skakalnica, tako da bomo lahko kombinirali treninge. Naslednji teden je na sporedu še državno prvenstvo, kar bo pravi test. Do 5. januarja smo doma, vmes so prazniki, ki si jih bomo vzeli malo tudi zase, za družine. Vmes bomo osvežili moč in trenirali na skakalnici, da punce dobijo samozavest, da na kakšne nepredvidene stvari ne bodo odreagirale panično, ampak bodo v tekme šle bolj našpičene, nabrušene in samozavestno."

In kako daleč so naša dekleta od samega vrha po mnenju Baloha? "Jaz osebno se s Saro Takanaši ne obremenjujem preveč. Če je najboljša, je najboljša. Skušamo se jim čim bolj približati, kot je to naredila Maja lani, ter Daniela in Lundbyjeva včeraj. V drugi seriji je Takanašijeva danes znova "pohodila gas" in je spet zmagala. Vrh pa se je razširil, sploh če so malce težje oz. spremenljive razmere. Hitro se pojavi kakšno novo ime. Jaz spoštujem vsako uvrstitev med deset, tudi za petnajsterico moraš že pokazati kar nekaj in imeti malo sreče. Nismo daleč, vem da nismo. Ko najdemo stabilnost, smo lahko še s kakšno tekmovalko zrave, ostale pa bližje točkam ali deseterici."

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.