Nova državna prvaka sta Jernej Damjan in Maja Vtič

Nova državna prvaka sta Jernej Damjan in Maja Vtič

22.12.2016

V soju žarometov je v Planici na Bloudkovi velikanki potekalo člansko državno prvenstvo v smučarskih skokih. Pod Poncami smo pozdravili nova prvaka, Jerneja Damjana in Majo Vtič.

Če je bil kdo presenečen, da je Jernej Damjan uvrščen v ekipo za novoletno turnejo, po današnji tekmi za to nima več razloga. Član SSK Sam Ihan je na državnem prvenstvu zanesljivo ugnal vso konkurenco in s skokoma 135 in 135.5 metrov za 10,4 točk ugnal Domna Prevca. Najboljši skakalec svetovnega pokala je bil po prvi seriji s skokom dolgim 132 metrov tretji, v finalu pa je s 133 metri prehitel klubskega kolega iz kranjskega Triglava, Nejca Dežmana, ki je dvakrat skočil 132.5 metrov. Dežman je na koncu zbral eno točko manj od najmlajšega izmed bratov Prevc. "Tudi zame je to presenečenje, vedel sem kam sodim, a od Domna sem pričakoval precej več. Vem pa, kako je, ko si zelo dober v svetovnem pokalu. Takrat državna prvenstva vzameš bolj z "levo nogo", ker imaš fokus drugje. Mislim, da danes to ni bilo tisto, česar je Domen sposoben. Moja prednost sta bila zagotovo to, da nisem utrujen, še pomembnejša pa je bila operacija. Končno se spet čutim, kot se moram, zaupam svoji nogi, ni nekega slabega občutka in zato je precej lažje vse početi," je po tekmi povedal novi državni prvak Jernej Damjan.

So pričakovanja po takšnem razpletu v Planici na novoletni turneji zdaj večja? "Sem realen. Svetovni pokal je čisto nekaj drugega kot domače tekme. Stres je večji, pritisk je drugačen. Ne vem, kako se bom tam znašel, vem pa, da se znam pravilno obrniti. Najbolj me veseli, da kažem konstantko dobre skoke. Če naredim manjšo napako, se ne pozna veliko. To je tisto, česar si vsak želi. To je način, da ko skačeš dobro, tudi majhna napaka ni usodna. Takrat ne skočiš 15 metrov manj ampak 5, kar pa še vedno ni tako slabo."

Po tekmi prav nič ni bil razočaran Domen Prevc: "Sem zelo zadovoljen, to je bil uspešen trening. Skoki res niso bili nekaj posebnega, a sem zadovoljen. Pred novoletno turnejo ne bom več testiral nove opreme. Zame je že menjava čevljov velika razlika. Skokov Jerneja si nisem uspel pogledati, nisem tak tip tekmovalca, da bi se ukvarjal s tekmeci. Tekme v večernem terminu mi niso preveč blizu, sem bolj jutranji človek. Pozno popoldanske ure mi ravno ne ustrezajo, a tako je, s tem se je potrebno sprijazniti. Tudi tekme svetovnega pokala so v takem času in to je lahko dober trening."

Vtičeva ni ponudila možnosti Klinčevi

Med dekleti je pričakovano na vrhu končala Maja Vtič, ki je s 131.5 metri vodila že po prvi seriji, naslov državne prvakinje pa je v finalu potrdila s 131 metri. Skupno je zbrala 245,5 točk, kar je bilo 7,3 točk več od branilke naslova Eme Klinec, ki je pristala pri 126 in 130.5 metrih. Bron je osvojila Eva Logar s 125 in 121 metri ter skupnim zbirom 214,3 točk.

Trenutno naša druga najboljša skakalka v seštevku svetovnega pokala je bila po osvojenem naslovu državne prvakinje kajpak dobre volje: "Sem vesela, predvsem skokov, ker imam dobre občutke. Niso še najboljši, imam še kakšno rezervo, to bo potrebno popraviti. Tekme iz Rusije so bile takoj, ko smo odpotovali, pozabljene. Potrebno je gledati naprej, veliko bo še novih priložnosti, veselim se teh tekem. Raje skačem na večji skakalnici. V tem tednu, ko smo trenirali na večji skakalnici, je bil prav užitek leteti dlje. Vesela sem, da imamo tudi v svetovnem pokalu zdaj dve tekmi več na takih napravah. Upam, da se bo to še izboljševalo in bomo prihodnjo sezono imeli še kakšno tekmo več na velikih skakalnicah."

Ekipnega naslova so se znova veselili skakalci prve ekipe kranjskega Triglava v postavi Nejc Dežman, Žiga Jelar, Cene Prevc in Domen Prevc, srebro so osvojili skakalci SSK Sam Ihan v postavi Tilen Bartol, Miha Kveder, David Krapež in Jernej Damjan, bron je ostal doma po zalsugi ND Rateče Planica, ki je nastopala v postavi Lojze Petek, Anže Lavtižar, Rok Tarman in Bor Pavlovčič.

Vir: sloski.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.