Ema Klinec v Oberstdorfu poletela na drugo stopničko

Ema Klinec v Oberstdorfu poletela na drugo stopničko

08.01.2017

V pravi zimski pravljici pod žarometi na veliki skakalnici v Oberstdorfu so smučarke skakalke danes opravile še z drugo tekmo svetovnega pokala pod Senčno goro. Četrtih stopničk v karieri se veseli Ema Klinec, ki jo je premagala le Sara Takanaši.

Skozi kvalifikacije se je tudi tokrat prebilo vseh šest slovenskih deklet, najboljša je bila Nika Križnar, tekmo pa je od naših odprla izkušena Eva Logar. V silnem sneženju je bilo njenih 98 metrov in 64,3 točk žal tudi danes premalo za uvrstitev v finalno serijo, potem ko je na koncu osvojila 34. mesto. Uspešnejše so bile ostale naše skakalke. Urša Bogataj je s 103 metri in 74,4 točkami za las ujela finalno serijo na 30. mestu, Križnarjeva je s 104 metri in 75,2 točkami po prvi seriji zasedala 27. mesto, na robu dvajseterice sta končali Špela Rogelj in Maja Vtič. Slednja je bila s 107 metri in 82,7 točkami dvajseta, mesto višje je bila s 107.5 metri in 83,1 točkami Rogljeva. 

Odlično pa je odneslo Emo Klinec, ki je s 127.5 metri postavila daljavo serije, s 124,6 točkami pa je bila zanesljivo druga, le tri točke za vodilno Japonko Saro Takanaši, ki je z dveh naletnih mest nižje skočila 124 metrov. Tretja Daniela Iraschko-Stolz iz Avstrije je s 117 metri za našo skakalko zaostajala že za 12,8 točk.

V finalni seriji se je sneženje umirilo in omogočilo nemoteno izvedvo druge serije. Bogatajeva je z 99 metri in skupno 144,5 točkami napredovala na 27. mesto. Žal je uvrstitev pokvarila Križnarjeva, ki je skočila 97 metrov,s 141,6 točkami pa je osvojila dve točki za 29. mesto. Po lestvici je močno napredovala Vtičeva, ki je s 118.5 metri in 191,9 točkami končala na 13. mestu. Žal je nekaj malega izgubila Rogljeva z 99.5 metri in skupno 156,0 točkami je padla na 22. mesto.

Četrte stopničke niso bile pod vprašajem

Napad na stopničke je s 124.5 metri v finalu napovedala ženska rekorderka naprave, Rusinja Irina Avakumova, ki je z 223,7 točkami z enajstega mesta napredovala na tretje. Najboljši iz prve serije se nista dali motiti. Klinčeva je poletela do 115.5 metrov in z 234,1 točkami osvojila drugo mesto in s tem svoje četrte stopničke v svetovnem pokalu, druge v Oberstdorfu. 49. zmage v karieri se je veselila Takanašijeva, ki je v finalu pristala pri 129 metrih, skupaj pa je zbrala 263,0 točk.

Zmagovalni oder v Oberstdorfu (c) FIS

Sneženje tokrat obrnila v svoj prid

"Današnja tekma je bila spet ena težjih v tej sezoni. V prvi seriji je močno snežilo, kar me je spomnilo na lansko Japonsko, ko sem odskakala zelo slabo. Tokrat sem si rekla, da me to ne bo zmotilo in tako to name ni prav veliko vplivalo. Prvi skok je bil super, res sem zadovoljna. Videla sem, da lahko, kar sem v drugi seriji, ko je bil skok sicer povprečen, potrdila. A to je osnova za naprej, da vem, da lahko naredim dober rezultat," je po tekmi, ko se je takoj z ekipo odpravila proti domu, povedala slovenska junakinja, ki je nazadnje na odru za zmagovalke stala prav konec lanskega januarja v Oberstdorfu: "Malce čudno bi se slišalo, če bi rekla, da mi Oberstdorf ni všeč, kajne? Prvič ko sem prišla v Oberstdorf, nisem bila ravno navdušena nad samo skakalnico. To je bilo lani poleti, ko smo trenirali na ledeni smučini na srednji skakalnici. Tudi lani si pozimi nisem mislia, da bom naredila enega izmed boljših rezultatov prav tukaj. Letos, na večji skakalnici, ki mi je bolj pisana na kožo, saj ima oster radius in če se dobro pripelješ, dobro začutiš nogo, pa super rezultat. Oberstdorf mi je sicer všeč zaradi same zimske kulise, ki vlada tukaj."

Hvala navijači!

Karavana se zdaj hitro seli na daljni vzhod, kjer je v lanski sezoni Klinčeva v Sapporu in Zau dvakrat stala na odru za zmagovalke: "Japonska je vedno nekaj posebnega. Že 12 urni let je poseben, ko na letalu marsikatero stvar odklopiš. Ko prideš tja, je to čisto drugi svet, drugačna kultura. Jaz uživam v tem, da spoznavam nove kraje in mislim, da je tudi to dodaten plus, da lahko bolj sproščeno nastopam. Res pa je letos nova sezona, nova Japonska in znova se bo potrebno na novo zbrati, tako da nimam nobenih pričakovanj." Na daljno Japonsko članici SSK Alpina Žiri ne bodo sledili navijači, ki so jo močno razveselili na tekmah v Oberstdorfu: "Prvič so me navijači iz Poljan, iz moje vasi, pod imenom "Fan club Klinec" spremljali lani v Hinzenbachu, kjer pa skoki še niso bili pravi, čeprav so bili rezultati kar v redu. Tokrat sem tokrat to vzela malce drugače, skušala sem uživati v vzdušju, ki so ga pripravili, saj vem, da bo približno takšno le še na Ljubnem. Res sem uživala in rada bi se jim zahvalila za podporo! Priti tako daleč navijati ni ravno samoumevno. Upam, da bo to spodbudilo še kakšnega, da bo v prihodnje prišel uživati v naših tekmah," je zaključila trenutno šesto uvrščena skakalka v seštevku svetovnega pokala.

 

Baloh vesel, a ostaja realen

"Tudi danes je bila tekma kar naporna zaradi sneženja, a še vedno veliko lažja kot včeraj. Včeraj je zahrbtni hrbtni veter kar lepo krojil usodo tekmovalk. Danes je bilo malo bolje, veter se je na koncu malce okrepil, tako da so najboljše tekmovalke imele slabše razmere kot tiste prej. Če povem po pravici, stopničk odkrito nisem pričakoval. Videl sem skoke v petek, tudi včeraj nam je vedno nekaj manjkalo. A vedel sem, da lahko skočijo med deset, če narediš en dober skok, si pa lahko tudi na stopničkah, kot je to uspelo Emi. Vesel sem, spoštujem ta rezultat, a moramo ostati realni, ne smemo pričakovati, da bo zdaj tako kar na vsaki tekmi," je po tekmi sprva povedal Sten Baloh, ki je še dodal razmišljanje o tem, da je bilo za dober rezultat v Oberstdorfu tokrat potrebno pokazati tudi nekaj korajže: "Že včeraj sem povedal, da je potrebno biti malo bolj predrzen ali pa drzen, ker je prelet iz mize potrebno narediti hitro, ostati spredaj, da te potem potegne v drugem delu leta na 125 ali še več metrov. Nam je to skozi vse tri dni manjkalo, šele Ema je danes v prvi seriji naredila tak skok, kot sem si ga želel. Ostale so dosegle točke, vem, da punce pričakujejo več od sebe, a potrebno se je malce umiriti in pogledati, kje so napake. Malo več samozavesti tudi ne bo odveč. Sara Takanaši nam zbija nalete, s čimer se jaz sicer ne obremenjujem, vem pa, da punce vedo, da če tekmuje ona, bo potrebno še nižje in takrat so hitro v krču, niso sproščene."

Svetovni pokal za dekleta se zdaj seli na daljni vzhod, kjer bosta prihodnji konec najprej na sporedu tekmi v Sapporu nato pa še v Zau. Na Japonsko potuje enaka ekipa, kot je barve Slovenije zastopala v Oberstdorfu, nato pa bo prišlo do manjših spremem v ekipi, saj bosta Ema Klinec in Nika Križnar odpotovali na mladinsko svetovno prventvo v Park City in se ne bosta udeležili tekem v Romuniji. Vrnili se bosta za tekmi na Ljubnem.

Vir: sloski.si

 

 


 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.