Dvojna japonska zmaga za konec, dve naši med deset, vse med 21

Dvojna japonska zmaga za konec, dve naši med deset, vse med 21

21.01.2017

Za razliko od včerajšnje prve tekme svetovnega pokala v Zau, je najboljše skakalke danes pozdravilo drugačno vreme, saj ni snežilo, pihal pa je kar močan veter v prsa. Nekatere skakalke so imele večji, drugi manjši odbitek, le dve, žal med njimi tudi Maja Vtič, pa pribitek zaradi rahlega vetra v hrbet. Pojdimo lepo po vrsti. Prva od naših, ki so znova brez napak opravile s kvalifikacijami, je na četrti japonski tekmi skočila Eva Logar, ki je s 87.5 metri in 89,8 točkami potrdila dvig forme in pred finalom zasedala 17. mesto. Takoj za njo je meter manj skočila Urša Bogataj, ki je s 85,5 točkami zasedala 22. mesto, najnižje od naše šesterice. Mlada Nika Križnar, ki je ob vznožju skakalnice imela tudi svoje navijače, je pristala pri 87.5 metrih, z 89,1 točkami pa je bila 19. po prvem skoku. 

Zadovoljna je bila s prvim nastopom lahko tudi Špela Rogelj, ki je z 88 metri in 97,0 točkami zaokrožila prvo deseterico po prvi seriji. Bolje kot včeraj, a kot že zapisano, ob smoli z vremenskimi razmerami, je skočila obolela Vtičeva. S 86 metri in 92,2 točkami je zasedala 14. mesto, najvišje pa je bila znova Ema Klinec. Žirovka je skočila zelo daleč, 94.5 metrov, s 104,1 točkami pa je zanesljivo zasedala šesto mesto. Za odrom za zmagovalke je denimo zaostajala za dobrih 8 točk, tudi prednost pred zasledovalkami pa ni bila majhna. Po prvi seriji je bila na vrhu včerajšnja zmagovalka Juki Ito s 100 metri in 117,0 točkami. 2,9 točki je z enako daljavo zaostajala Maren Lundby z Norveške, Sara Takanaši je bila ob slabšem doskoku pri 99.5 metrih tretja s 112,9 točkami. 

Vtičevi uspel najboljši skok v Zau, Klinčeva s tretjo daljavo finala

V finalni seriji, ki je prav tako minila praktično brez sneženja, a v malce spreminjajočem se vetru predvsem ob koncu, so naše nekaj pridobile in nekaj izgubile. Bogatajeva je, tudi po napakah tekmic, s 86 metri in 167,4 točkami pridobila mesto in Japonsko zapušča z novimi 10 točkami svetovnega pokala za 21. mesto. Eno mesto je v finalu izgubila Križnarjeva, ki je skočila 85.5 metrov, zbrala pa je 174,0 točk in je tako končala tik pred reprezentančno kolegico. Še mesto višje je tekmo zaključila Logarjeva, ki je s 86 metri v finalu in 175,8 točkami izgubila dve mesti. 

Odličen skok je v finalu uspel Vtičevi, ki je s 94 metri imela sedmo daljavo, s supno 196,3 točkami pa je skočila na rob deseterice in Japonsko tako zapušča z nasmehom na obrazu. Malce je v finalu tokrat izgubila Rogljeva, ki je z 90.5 metri in 193,5 točkami končala na 12. mestu. Nič pa v finalu ni izgubila Klinčeva, ki je s 95.5 metri imela tretjo daljavo finala, z 211,7 točkami pa je četrto tekmo na Japonskem končala na odločnem 6. mestu. Na vrhu se je vrstni red malce, a ne preveč, premešač. Takanašijeva je 50. zmago ob vetru v hrbet napadla s 94.5 metri in 226,2 točkami. Lundbyjeva znova ni zdržala in je z 92 metri ter 221,1 točkami končala na tretjem mestu, Itovi pa se je izšlo. Za tretjo zmago v karieri, tretjo na zadnjih štirih tekmah, je potrebovala ravno 94.5 metrov in tri ocene 18, vseskupaj pa se je ob vetrovnem odbitku seštelo v 227,0 točk ali 0,8 točke več od Takanašijeve.

Klinčeva z Japonske v Slovenijo in nato v ZDA

Najboljša Slovenka te zime potrjuje, da je v samem vrhu ženskih skokov, tudi na deseti tekmi se je prebila med najboljšo deseterico, kar ji je uspelo devetič letos. Po tekmi je bila zadovoljna: "Sem zadovoljna, naredila sem dva sodilna skoka. Oba sta bila z mize zelo lepa. Trenutno mi malo težav povzroča drugi del leta, kjer izgubljam metre. Namesto, da bi pospeševala, izgubljam hitrost. Mislim, da bom to lahko v miru odpravila zdaj, ko se vrnemo z Japonske. Na tekmi ne moreš preizkušati stvari, na treningu jih lahko. Sicer pa sem zadovoljna z vsem skupaj." Trenutno šesto uvrščena skakalka v seštevku svetovnega pokala je zadovoljna tudi s celotno japonsko turnejo: "Da bi si kaj očitala, si ne morem. Če potegnem črto, je bil en skok slabši, ostali so bili zelo dobri. Imam še veliko idej, kaj še lahko popravim, izboljšam. Zdi se mi pomembno, da vem, kje imam slabosti in kje prednosti, na katerih lahko delam za naprej."

Članica SSK Alpina Žiri bo zdaj za nekaj časa zapustila karavano svetovnega pokala, saj se bo prihodnji konec tedna preselila v ZDA, v zvezno državo Utah, kjer bo potekalo mladinsko svetovno prvenstvo. Tam bo Ema napadala prvo posamično medaljo: "V soboto odpotujemo na mladinsko svetovno prvenstvo v Ameriko. Ta odločitev je bila sprejeta že na začetku sezone. Sten mi je dal proste roke glede izbire. Povedal mi je, kje so prednosti tega, da iz enega dela sveta na drugega potujem v tako kratkem času. To je čisto moja osebna odločitev. V ZDA grem res samo uživati, ne bom se obremenjevala s tem, kaj se bo tam zgodilo," je povedala Ema, kateri bodo družbo delale še Nika Križnar, Jerneja Brecl in Katra Komar, z njimi pa bo potoval trener Zoran Zupančič

V Romuniji se vrača Katja Požun

Maja je danes potrdila, da je bila včeraj resnično osmoljenka tekme, saj je danes znova skočila med najboljšo desetrico: "Res se je marsikaj dogajalo na letošnji japonski turneji. Ne samo bolezen, zanimive so bile tudi same razmere na skakalnici. Bilo je pestro, tako kot vedno. Danes sem odskakala normalno, malce mi je žal razmer v prvi seriji. Sem pa z drugim skokom v normalnih razmerah pokazala, da še vedno znam dobro skočiti. Ko začutiš malo več vzgona pod sabo, imaš malo več višine in je potem lažje nadaljevati. V prvi seriji tega nisem imela, razmere mi niso pomagale, čeprav sam skok ni bil slab. Zato sem vesela, da sem v drugi seriji imela boljše pogoje, da mi je še enkrat uspel dober skok in da sem pozabila včerajšnjo tekmo."

Črto pod današnjim dogajanjem na Japonskem je tradicionalno potegnil tudi glavni trener Sten Baloh. "Res lep ekipni uspeh, ena med šest, še ena med deset, ena med dvanajst, še dve med dvajset in Urša tik za dvajseterico. Lahko smo zadovoljni, res pa je, da manjka pika na i. V samih skokih vidim, da imamo še ogromno rezerve. Kot ekipa napredujemo stopničko po stopničko, tako da me ne skrbi. Manjka še nekaj samozavesti in kar sem letos že povedal, z mize več predrznosti, da gre prelet čim hitreje in čim višje v drugo fazo leta, da tam lahko uživaš. Mislim, da bomo to na naslednjih tekmah tudi naredili," je povedal Sten, ki se z ekipo jutri zjutraj po japonskem času vrača proti Sloveniji, kjer bodo predvidoma v zgodnjih ponedeljkovih urah. V torek bo ekipa opravila kondicijski trening, v sredo bo trenirala v Kranju, v četrtek pa že potuje na naslednje tekme svetovnega pokala v romunski Rasnov. Kot že zapisano, v Romunijo ne potujeta Klinčeva in Križnarjeva, četverici preostalih pa se bo znova pridružila Katja Požun.

 

wir: sloski.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.