Spektakel na Ljubnem Lundbyjevi, Slovenke odlične, najboljša Klinčeva na 5. mestu

Spektakel na Ljubnem Lundbyjevi, Slovenke odlične, najboljša Klinčeva na 5. mestu

11.02.2017

Šestič so se najboljše smučarke skakalke zbrale na tekmah svetovnega pokala na Ljubnem ob Savinji oz. petič, če smo natančnejši, saj sta bili leta 2014 tekmi zaradi pomankanja snega izpeljani v Planici. Letos je domače barve na Ljubnem zastopalo pet Slovenk, prva pa je pred bučno množico pod skakalnico nastopila izkušena Eva Logar. Logarjeva je z 81 metri in 100,7 točkami zanesljivo skočila v finale, kjer je napadala z 21. mesta. Malce slabše je za njo nastopila Urša Bogataj, ki je pristala pri enaki daljavi, a je imela nekoliko več vetrovnega odbitka in 97,2 točk jo je popeljalo na 27. mesto po prvi seriji.

V izjemno izenačeni seriji je obolela Špela Rogelj s 84.5 metri in 109,0 točkami skočila na 12. mesto, med najboljšo deseterico pa sta končali naši najboljši. Maja Vtič je s 87 metri dobro pozabila na poizkusni skok, ki je bil dolg 79 metrov, s 116,2 točkami pa je bila deveta. Najboljša je bila povratnica na tekme svetovnega pokala, Ema Klinec, ki je z 89.5 metri in 117,9 točkami zasedla peto mesto, potem ko so jo do konca serije prehitele vse tekmovalke, ki so za njo še čakale na vrhu skakalnice. Za vodilno Maren Lundby iz Norveške je Klinčeva zaostajala 6,3 točke, za tretjima Nemkama Carino Voigt in Katharino Althaus pa le 1,7 točk.

Ema Klinec je letos sploh prvič nastopila na tekmi svetovnega pokala na Ljubnem (c) GEPA

V finalni seriji je Bogatajeva napadla s 86.5 metri, 205,3 točk pa jo je dvignilo do 22. mesta. Odlično pa je v finalu dodala Logarjeva, ki jo je odneslo do 88.5 metrov, z 213,3 točkami je nekaj časa vodila, na koncu pa je s 17. mestom postavila drugi najboljši rezultat sezone. Mesto je v finalni seriji izgubila Rogljeva, ki je z 88.5 metri in 223,1 točkami le za tri desetinke zaostala za dvanajstim mestom.

Finale finala kot ga v tej sezoni še ni bilo

Lanskoletna sobotna junakinja Vtičeva je v finalu prav tako malce dodala, z 89 metri in 230,4 točkami pa je letos zaokrožila najboljšo deseterico, kjer je bila tudi na zadnji tekmi v Hinzenbachu. Dekleta so nato skakale vse dlje preko 90 metrov, žirija je zato tudi znižala naletno mesto, a spektakla s tem ni odvzela. Klinčeva je z 91 metri in lepim telemarkom poskrbela za norijo pod Rajhovko, 241,1 točk pa je bilo na koncu dovolj za peto mesto in odličen sploh prvi nastop na tekmah svetovnega pokala na Ljubnem. Štiri skakalke so bile danes enostavno boljše od Klinčeve. S 95 metri v finalu se je zmage, četrte letos, razveselila Lundbyjeva, druga je bila lanska nedeljska zmagovalka Daniela Iraschko-Stolz, tretja pa Althausova.

Maja Vtič (c) GEPA

Ema zadovoljna, a lahko gre še višje

Po tekmi kljub novi deseterici ni bila najbolj zadovoljna naša druga najboljša skakalka zime, Maja Vtič: "Nisem preveč zadovoljna z rezultatom. Razočarana sem, ker ni prijetno, če se za nekaj trudiš, rezultata pa na koncu ni. Letos imam preveč težav s počutjem, to se pozna na skokih. Težave niso povezane s pritiskom ali kakšno obremenitvijo ali s tem, da bi skakala na silo. Jutri bo verjetno podobno kot danes, to je trenutna situacija," je za TV Slovenija po tekmi povedala Vtičeva. Boljše volje je bila mladinska svetovna podprvakinja Ema Klinec: "Z rezultatom sem zelo zadvoljna, za kaj več bo pa potrebno narediti dva takšna skoka, kot je bil poizkusni (o. p. 94 metrov). Pomembno pa je, da se čutim, da vem kaj delam in da delam skoke, na katerih lahko gradim vrhunske skoke. Malce mi je žal doskoka v prvi seriji. Ko je Katja Požun prišla do mene, sem takoj rekla, da bo doskok v prvi seriji usoden. To so izkušnje, zaradi tega se ne smem preveč sekirati. Pomembno je, da hitro reagiram in popravljam napake. Danes sem prvič skakala na Ljubnem, povedali so mi, da je tu res super vzdušje. Mislim, da sem v drugem skoku to zares tudi začutila. Jutri je nov dan in še ena priložnost, upam, da se bom še izboljšala. Bomo videli kakšno bo mesto, pozoren je potrebno biti na skoke. Rada pa bi se zahvalila prav vsem, ki so prišli na Ljubno in naredili tako vzdušje, hvala vsem!"

Jutri bo na Ljubnem na sporedu še ena tekma ob 13. uri, pred tem bodo skakalke opravile še s kvalifikacijsko serijo.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.