Na drugi ekipni tekmi naše orlice zaostale le za Japonkami

Na drugi ekipni tekmi naše orlice zaostale le za Japonkami

24.01.2018

Na drugi ženski ekipni tekmi v smučarskih skokih v zgodovini so Urša Bogataj, Špela Rogelj, Ema Klinec in Nika Križnar v Zau zaostale le za domačinkami in so tako z drugim mestom zasluženo stopile na oder za zmagovalke.

Tekmo je za naše odlično odprla Urša Bogataj z 90 metri in 91,8 točkami, kar je bilo nedosegljivo prav za vse konkurentke v prvi skupini. Druga je bila Japonska s 85,3 točkami, tretja pa Rusija s 83,7 točkami. V drugi skupini Špela Rogelj ni poskrbela za daljavo skupine, pristala je pri 84.5 metrih, zbir slovenskih točk pa se je povečal na 169,3. Naše so prehitele Japonke, ki so zbrale 173,8 točk, tretje so bile še vedno Rusinje s 166,7 točkami, medtem ko je četrta Nemčija imela 148,5 točk, peta Avstrija pa le 126,9 točk.

V tretji skupini je Ema Klinec ponovila daljavo Rogljeve iz druge skupine, zbir slovenskih točk se je povečal na 255,4. Še pet metrov je bila daljša domačinka Juki Ito in prednost Japonk je še narasla, po treh skokih so imele 269,8 točk. Tretje Rusinje so zbrale 246,4 točk. Odličen skok je v finalni skupini uspel Niki Križnar, ki je pristala pri 91.5 metrih, kar je bilo dovolj za potrditev trenutnega vodstva s 356,0 točkami. Sledile so Rusinje s 351,3 točkami, Irina Avakumova je z 92.5 metri postavila daljavo prve serije. V vodstvu so bile domačinke, za katere je Sara Takanši s 93 metri popravila daljavo serije Avakumove, Japonke pa so imele 373,8 točk. Četrte so bile Nemke s 331,9 točkami, pete Avstrijke s 314,3 točkami.

V finalu potrditev težko pričakovanih prvih stopničk

V drugi seriji je kot prva naša Bogatajeva z nekoliko višjega zaletišča zaradi slabih vremenskih razmer skočila 88.5 metrov, naše pa so znova povečale prednost pred Rusinjami na 22,7 točk. Japonke so po petih skokih imele 19,3 točk prednosti pred Slovenkami. V drugi skupini druge serije je Rogljeva z 82 metri Slovenijo obdržala na zanesljivem drugem mestu s 528,3 točkami. Japonke so ušle na 31,7 točk prednosti, Rusinje so zaostajale 15,7 točk.

Klinčeva je z 89.5 metri v drugi seriji položila še predzadnji košček v mozaik prvih slovenskih stopničk na ekipnih tekmah. S 620,1 točkami so naše Rusinjam pobegnile na 26,6 točk prednosti, medtem ko so bile Japonke praktično že nedosegljive, potem ko je Itova s 95 metri znova naredila sijajen skok. Njihov zbir točk pred predzadnjim skokom je znašal 665,9 točk.

Še precej rezerv, a zdaj je čas za veselje

Finalna skupina je v finalu nastopila po obratnem vrstnem redu po sedmih nastopih, kar je pomenilo, da mlada Križnarjeva skače kot predzadnja. S 94.5 metri je Avakumova prikazala drugi najdaljši skok na tekmi, meter dlje je z dveh naletnih mest skočila Maren Lundby, ki pa z Norveško tokrat ni bila konkurenčna. Ruskih 696,1 točk je bil pravi izziv za mlado Križnarjevo, ki pa je ohranila mirno glavo, skočila 91.5 metrov, a kmalu bi se zalomilo pri doskoku, saj je imela kar nekaj težav, a na srečo ni padla in drugo mesto je bilo potrjeno! Naše orlice so na koncu druge ekipne tekme v zgodovini ženskih skokov zbrale 706,8 točk. Zmage so se veselile Japonke, Takanašijeva je v finalu pristala pri 89 metrih, skupaj s sotekmovalkami pa je zbrala 761,7 točk.

Po velikem uspehu naših skakalk je vesele misli povzela najmlajša, a ena najbolj zaslužnih, Nika Križnar: "Super je! Vse po vrsti smo zadovoljne, a vse se tudi zavedamo, da imamo še veliko rezerv. Jaz se zavedam kje imam rezerve, predvsem pri doskoku, kjer sem se v finalu lovila, predvsem pri vožnji v iztek. Tehnično skoki izgledajo zelo lepi. Res pa smo vse zelo zadovljne po tem skupnem uspehu in drugem mestu. To je nekaj neverjetnega! Po pristanku v finalni seriji me niti ni skrbelo. Pred skokom pa sem v mislih imela sproščenost in to, da mi uspe podoben skok kot v prvi seriji. To je bilo to, sem skočila kot znam. Pri pristanku so bile pomankljivosti, a danes nič ne de. Na same vremenske razmere se nisem osredotočala, z mislimi sem bila čisto drugje. Nisem imela v mislih kako piha veter, ali sneži ali ne. Sem samo skočila, tako kot ostale punce in to je to. Vesele smo in upam, da te skoke prenesemo še naprej na Ljubno."

Analiza s strani glavnega trenerja Stena Baloha je bila tokrat krajša, a toliko slajša: "Veselimo se rezultata ne glede na to, da smo kakšen meter na skakalnici pustili pri vsaki tekmovalki. Na koncu šteje skupni rezultat in to je najbolj pomembno! Vesel sem jaz, vesel je Primož, vesele so punce. Že v Hinterzartnu smo bili med favoriti, ampak če tega ne pokažeš na skakalnici, ostaneš brez. Danes nismo ostali brez stopničk, res je da Nemke niso v kompletni ekipi, a smo pokazali tako dobre skoke, da je drugo mesto lep uspeh."

Jutri sledi še druga posamična preizkušnja, naslednji teden pa se bodo najboljše skakalke že predstavile pri nas na Ljubnem ob Savinji.

Program v Zau

Nedelja, 21. januar
6.45 Kvalifikacije
8.00 Posamična tekma (HS102)

Program na Ljubnem

Petek, 26. januar
12.00 Uradni trening
14.00 Kvalifikacije (HS100)

Sobota, 27. januar
12.45 Poizkusna serija
14.00 Tekma (HS100)

Nedelja, 28. januar
12.45 Poizkusna serija
14.00 Tekma (HS100)

 

Vir: sloski.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.