Prvi del praznika na Ljubnem Lundbyjevi, Klinčeva in Križnarjeva med 7

27.01.2018

Prvo tekmo svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske na Ljubnem ob Savinji je pričakovano gladko dobila letos skoraj nepremagljiva Maren Lundby, odlični šesta in sedma sta bili Ema Klinec in Nika Križnar.


Ema Klinec je skočila do tretjega najboljšega rezultata na Ljubnem (c) GEPA

Težko pričakovani zadnji preizkušnji svetovnega pokala v smučarskih skokih za dekleta na Ljubnem ob Savinji pred olimpijskimi igrami v Pjongčangu je danes pozdravilo čudovito vreme in 7500 gledalcev pod Rajhovko. V konkurenci 40 tekmovalk je bilo kar 8 Slovenk, po poškodbi se je na najvišji nivo tekmovanja vrnila Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz, v Slovenijo so prispele tudi najboljše v svetovnem pokalu, vrnile so se tudi najboljše Nemke, in priča smo bili najmočnejši zasedbi na letošnjih tekmah svetovnega pokala.

Najboljša po poloviici preizkušnje od naših je bila Ema Klinec, ki je najboljše skoke pokazala že včeraj. Tokrat je skočila 82 metrov, zbrala je 109,5 točk, kar je bilo dovolj za 6. mesto po prvi seriji. Tik za njo je na 9. mestu v seriji majhnih razlik končala Nika Križnar s 83 metri ter 109,0 točkami, med najboljšimi sta bili še Urša Bogataj in Špela Rogelj. Bogatajeva je z 79.5 metri in 103,4 točkami zasedala 12. mesto po prvi seriji, Rogljeva je bila z 79 metri in 102,7 točkami tik za njo. Točk pred bučno domačo publiko sta se razveselili še izkušena Maja Vtič, ki je bila po prvi seriji s 77.5 metri in 96,3 točkami 21., ter mlada Jerneja Brecl, ki je s 75 metri in 91,1 točkami zasedala 30. mesto. Izven finala sta ostali le Katja Požun na 35. in Katra Komar na 38. mestu. 

Po prvi seriji je vodila pričakovano Maren Lundby z Norveške, ki je pristala pri 88.5 metrih in je zbrala 124,4 točk. Drugo mesto sta si delili Nemka Katharina Althaus s 84.5 metri ter Japonka Sara Takanaši s 84 metri, zbrali pa sta 116,5 točk. 


Nika Križnar je tudi pred domačo publiko prvič skočila med elitno deseterico (c) GEPA

Finalno serijo je torej odprla Breclova, dvakrat tretja na tekmah celinskega pokala prejšnji teden v Planici. Tokrat je skočila 78.5 metrov, skupno 188,5 točk pa jo je dvignilo do 27. mesta, kar je bil seveda zelo dober debi v svetovnem pokalu. "Super tekma, moji skoki pa so bili malo slabši. Imam še veliko rezerve in jutri si želim prikazati najboljše skoke, kar jih premorem," je po prvem nastopu med elito tudi pozimi povedala mlada Velenjčanka.

Kot druga je od naših nastopila današnja slavljenka, dopolnila je okroglih 30 let (čestitke!), Vtičeva. V finalni seriji je pristala pri 78 metrih, 194,0 točk pa jo je z 21. mesta potisnilo malce nižje po rezultatski lestvici, končala je na 24. mestu. "Tukaj je res lepo tekmovati, kaj šele praznovati. Vzdušje je enkratno, vreme tudi, skoke pa bomo raje malo odmislili," je z nasmehom na obrazu po tekmi razlagala peta najboljša Slovenka danes.

Najboljšo četverico Slovenk ločile desetinke

Nastop, vreden tudi stisnjenih pesti po doskoku, je nato uspel Rogljevi, ki je z 81 metri in 209,1 točkami prevzela vodstvo po svojem nastopu, tam pa ni ostala prav dolgo, saj jo je takoj za njo prehitela Bogatajeva z 82 metri. Slednja je zbrala 209,3 točk, razlika med reprezentančnima kolegicama pa je bila torej na koncu današnje tekme minilna, le dve desetinki točke. Po nastopu naših dveh se je malce umiril tudi veter v hrbet, prav tako pa se je znižalo zaletno mesto in rezultatski napredek za naši je bil težko dosegljiv. Takole je po koncu preizkušnje razmišljala Rogljeva: "Lep ekipni uspeh, resnica pa je, da smo si želeli stopničk, kar bo tudi jutrišnji cilj. Sama sem zelo zadovoljna s svojimi skoki, končno se mi je uspelo zresetirati. Oba skoka sta bila na visokem nivoju in le tako želim nadaljevati tudi jutri."

Križnarjeva je kot predzadnja Slovenka napadla s super 85 metri, doskok na kalkulacijski točki pa je pomenil velik znak zadovoljstva pri mladi tekmovalki. Z 225,2 točkami je prevzela vodstvo po svojem skoku in nov rezultat med najboljšo deseterico je bil tu. Kot šesta s prve serije je rojakinjo na vrhu razpredelnice nato napadala Klinčeva. Slednja je pristala pri 84 metrih, ob manjšem vetrovnem dodatku pa je zbrala 225,5 točk in še ena tesna odločitev med Slovenkami je bila tu, prav tako kot trenutno dvojno slovensko vodstvo pred noro domačo publiko. 

Križnarjeva zadovoljna, Klinčeva nezadovoljna

Vodstvo naših ni trajalo dolgo, tekmovalke, ki so bile še na vrhu so kmalu zavzele njuni mesti. Na koncu je šesto zaporedno zmago v sezoni vpisala Lundbyjeva z 91 metri v finalu in skupno 256,0 točkami. Drugo mesto je obdržala Althausova z 88 metri ter 241,5 točkami, tretja je bila Takanašijeva s 86 metri ter 236,3 točkami. Klinčeva je po lanskih dveh petih mestih tokrat končala kot šesta, Križnarjeva torej tik za njo na sedmem mestu, Bogatajeva in Rogljeva sta si sledili na 12. in 13. mestu. 

"Zadovoljna sem, ker s skoki še vedno stopnjujem nastope, a rezerv je še veliko in zato sem lahko zadovoljna. Uspel nam je nov lep ekipni uspeh, brez tega enostavno ne gre. Dekleta se med seboj bodrimo in tako mora biti," je bila po izenačitvi drugega najboljšega rezultata v karieri zadovoljna Križnarjeva. Manj nasmejana je bila, kljub mesto boljšemu rezultati Klinčeva: "Z nobenim od dveh skokov danes ne morem biti zadovoljna. V prvi seriji sem bila pozna, v drugi pa ni bilo prave energije. Na mizi ni bilo energije, ki bi me odnesla. Jutri to želim popraviti in če mi uspe, bom tudi zadovoljna."

Jutri bo na Ljubnem na sporedu še zadnja tekma svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami v Pjongčangu.

Program na Ljubnem

Nedelja, 28. januar
12.45 Kvalifikacije
14.00 Tekma (HS100)

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.