Iraschko-Stolzeva ustavila pohod Lundbyjeve, tri naše med 12

28.01.2018

Drugo in zadnjo tekmo svetovnega pokala v smučarskih skokih za dekleta na Ljubnem ob Savinji je dobila povratnica po poškodbi, Daniela Iraschko-Stolz, najboljša Slovenka je bila z 9. mestom tudi tokrat Ema Klinec.


Ema Klinec je petič zapored skočila med najboljšo deseterico (c) GEPA

Ljubno ob Savinji je gostilo še zadnjo tekmo svetovnega pokala za dekleta pred olimpijskimi igrami v Južni Koreji. Na 14. letošnji tekmi je nastopilo 7 naših deklet, kot prva Katja Požun, ki se je z današnjo tekmo poslovila od aktivne kariere smučarke skakalke. Tekmo je zaključila na 40. mestu, pristala je pri 66 metrih, a bolj kot to, ji bosta v spominu zagotovo ostali tekmi v Hinzenbachu leta 2012, ko je bila tretja, kar so bile prve slovenske stopničke v svetovnem pokalu ter tekma v Oslu leta 2014, ko je osvojila drugo mesto. Poleg tega ima v svojih vitrinah še štiri medalje z mladinskih svetovnih prvenstev, tri bronaste in eno zlato z ekipne preizkušnje v Libercu leta 2013.

Tudi druga Slovenka danes, Katra Komar, 16-letna Bohinjka, je ostala brez točk, pristala je pri 69 metrih, zasedla pa je 39. mesto. Žal se ni izšlo niti izkušeni Maji Vtič, v preteklosti že zmagovalki Ljubnega, ki je danes pristala pri 74.5 metrih, z 92,4 točkami pa je zasedla 32. mesto. Preostale štiri naše tekmovalke, ki bodo odpotovale tudi na olimpijske igre v Pjongčang, so znova upravičila pričakovanja. Špela Rogelj je z 78.5 metri in 102,2 točkami po prvi seriji zasedala 22. mesto, Nika Križnar je bila z 82.5 metri in 113,0 točkami na 13. mestu, med deseterico pa sta bili Ema Klinec in Urša Bogataj. Tokrat je bila boljša slednja, s 84 metri in 116,8 točkami je bila šesta, Klinčeva pa je bila s 83 metri in 115,6 točkami osma. 

Vodila je Daniela Iraschko-Stolz z 89 metri ter 129,0 točkami pred Katharino Althaus, ki je pristala pri 87.5 metrih in je zbrala 127,7 točk. Tretja je bila Maren Lundby s 87.5 metri in 126,1 točkami, četrta pa Sara Takanaši s 87 metri in 126,0 točkami.

Lep ekipni uspeh, a z malce kislim nasmehom

Finalno serijo je za naše s 83 metri odprla Rogljeva, 213,7 točk pa je bilo danes dovolj za 19. mesto. "Odkrito povedano, smo si vsi danes želeli več. Vsi iščemo izboljšave. Trenutno je stanje takšno, delali bomo naprej, da se to izboljša. Vseeno pa smo dosegle lep ekipni uspeh tudi danes. Saj ne, da je stanje slabo, sploh ne, a malce kislih nasmehov je vseeno," je po tekmi povedala Rogljeva, s 23 leti naša najstarejša olimpijka na prihajajočih igrah v Južni Koreji.

Odličen skok je nato uspel Križnarjevi, ki je pristala pri 85.5 metrih, skupaj 231,9 točk pa jo je popeljalo do končnega 13. mesta. "Lepo je bilo na Ljubnem. Danes je bil moj prvi skok sicer ponesrečen, že od odskoka naprej, tudi let ni bil pravi, niti doskok ni bil v redu. Drugi je bil veliko boljši in lahko sem zadovoljna z današnjim rezultatom," je povedala mlada Križnarjeva.


Urša Bogataj na olimpijske igre potuje kot najbolje uvrščena Slovenka v skupnem seštevku svetovnega pokala (c) GEPA

Klinčeva, ki skupaj s Križnarjevo zdaj odhaja na mladinsko svetovno prvenstvo v Švico, je v finalu pristala pri 84 metrih in je z 233,7 točkami končala na 9. mestu. Kot se je izkazalo po finalnem skoku Bogatajeve, k je meril 83 metrov, je bila Klinčeva znova naša najboljša danes. Bogatajeva je zbrala 232,4 točk in je končala tik pred Križnarjevo na 12. mestu. "S tem koncem tedna sem zadovoljna. Na treningu sem imela nekaj težav in v primerjavi s tem, sem s skoki na tekmi lahko zadovoljna," je bila kratka in jedrnata kot vedno tudi po domačih tekmah Bogatajeva.

Nove zmage na Ljubnem, skupno že sedme, se je z 89.5 metri v finalu in skupno 262,4 točkami razveselila Avstrijka Iraschko-Stolzeva, na drugo mesto je z 90 metri v finalu in skupno 260,6 točkami osvojila letos šele tretjič poražena Lundbyjeva, tretja je bila z 89 metri v finalu in skupno 259,3 točkami Althausova.

Svetovni pokal za dekleta se bo predvidoma nadaljeval v začetku marca v romunskem Rašnovu, 12. februarja pa se bodo dekleta v Pjongčangu pomerila za drugi komplet olimpijskih medalj v zgodovini tega športa za ženske.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.