Točke vsem Slovenkam, Križnarjeva na 12. mestu

03.02.2019

Na zadnji tekmi smučark skakalk pred prihodom na Ljubno je v Hinzenbachu točke osvojilo vseh šest Slovenk, kar se v tej sezoni še ni zgodilo.

Nika Križnar je v finalni seriji pridobila štiri mesta (c) GEPA

Na 13. posamični tekmi letošnje sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih so prvič točke osvojile vse Slovenke, ki so nastopile v kvalifikacijah in tudi na tekmi. Po prvi seriji je bila tokrat najvišje Urša Bogataj, ki je v ugodnih razmerah skočila 84 metrov, zbrala pa je 105,7 točk, kar je bilo dovolj za 14. mesto. Nika Križnar je v najslabših razmerah med vsemi in ob slabem doskoku pristala pri 80.5 metrih, zbrala je 103,8 točk, to pa je zadostovalo za 16. mesto. Dve mesti za njo je bila z enako daljavo v boljših vetrovih razmerah in s 101,7 točkami Špela Rogelj, 21. mesto je z 80 metri in 99,4 točkami zasedala Maja Vtič. Druge točke v karieri in prve v tej sezoni si je s 76.5 metri ter 95,8 točkami zagotovila Katra Komar, Jerneja Brecl pa je z 78 metri ter 94,1 točkami zasedala 29. mesto. Šest finalistk so danes imele le še Nemke. Vodila je znova Maren Lundby z 90 metri in 125,0 točkami pred Katharino Althaus, ki je skočila 89 metrov, zbrala pa je 119,3 točk, tretja je bila Sara Takanaši z 88 metri ter 118,4 točkami.

V finalni seriji je Breclova skočila še enkrat 78 metrov, zbrala pa je 194,2 točk, kar jo je dvignilo na končno 25. mesto. Komarjeva je pristala pri 75 metrih, s 189,7 točkami pa je druge točke v karieri potrdila s 30. mestom. Vtičeva je v zahtevnih razmerah pristala pri 76.5 metrih, z 201,6 točkami pa je nekaj časa vodila. Vse do nastopa Rogljeve, ki je z 80 metri znova skočila dobro, zbrala pa je 203,2 točk. Odlično je nato nastopila Križnarjeva, ki jo je odneslo do 84 metrov, z 216,5 točkami pa se je zavihtela do končnega 12. mesta. Bogatajeva je v finalu malce izgubila po doskoku pri 79.5 metrih, z 206,5 točkami je končala na 17. mestu, tik pred Rogljevo in Vtičevo.

Še pete zaporedne zmage se je razveselila Lundbyjeva, ki je v finalu skočila 88.5 metrov, zbrala pa je 250,8 točk. Druga je bila Takanašijeva z 241,2 točkami, tretja pa Althausova z 238,5 točkami. Po tekmi je znova najboljša Slovenka, Križnarjeva obžalovala zapravljene priložnosti za še en zares vrhunski rezultat: "Veselje po drugem skoku res ni bilo zaradi skoka, ampak je bil to znak, zakaj mi je bilo "tega potrebno" v prvem skoku. Tam sem izgubila kar nekaj točk tudi pri samem doskoku, pri kriljenju z rokama. Bil je to tudi slab skok iz mize, kar mi je odvzelo kar nekaj metrov. Po prvem skoku nisem bila ravno zadovoljna. Ko sem videla, na katero mesto sodim po prvi seriji, sem si rekla, da veliko poslabšati skoka ne morem. Rekla sem si, da znam skočiti, včeraj sem pokazala tri zelo lepe skoke, tako da sem skušala iti na včerajšnje občutke. Skočila sem morda malce preveč agresivno, ker sem si želela preveč, a skok je bil soliden. Ni bil zelo napačen, a bil je bistveno boljši od prvega. Predvsem sem si po finalu mislila, zakaj mi je bilo potrebno v prvi seriji narediti tako napako. A nič za to, jaz bom zadovoljna predvsem z včerajšnjim dnevom, ki je bil zelo lep, to je bil lep dan. Včerajšnje skoke bom skušala prenesti na Ljubno, jih še izboljšati, današnje pa bom skušala pozabiti."

Glavni trener Zoran Zupančič, je po lepem ekipnem dosežku v Avstriji povedal sledeče: "Zadovoljni smo lahko s tem, da se je celotna ekipa uvrstila med trideseterico, torej v finale. Nismo pa zadovoljni, ker vemo, da imamo najmanj dve tekmovalki v zadnjem času konstantno v ali blizu deseterice. Nika je v prvem skoku grešila v zelo slabih razmerah in to je naneslo preveliko razliko. Drugi skok je bil nekoliko boljši. Urša je danes odskakala slabše. Sem pa zadovoljen z boljšimi skoki Maje in Špele ter prvih letošnjih točk Katre. Seveda sem zadovoljen tudi z vsemi kvalifikacijskimi skoki, kjer smo bili res boljše uvrščeni, a zdaj že kar nekaj časa čakamo, da se nam bodo ti skoki izšli tudi na samem tekmovanju."

Prihodnji konec tedna se bodo dekleta za točke merila na Ljubnem ob Savinji, kjer bodo na sporedu kar tri tekme. "Ljubno je zelo dobro prizorišče, kjer je zelo veliko domačih navijačev, vzdušje je zelo dobro. Tam enostavno ne moreš, da ne bi užival. Na Ljubno, na domačo skakalnico grem predvsem uživati. Kakšne skoke bom delala, bom videla že na samem treningu v torek. Na Ljubno grem po mogoče boljše mesto kot lani (o. p. 7. mesto). Pustimo se presenetiti, če bom preveč govorila in obljubljala, slabše bo. Grem na svoje občutke," pa je še pred odhodom iz Avstrije povedala Križnarjeva. Slovenska ekipa bo na Ljubnem enaka kot v Hinzenbachu.

Program na Ljubnem ob Savinji

Četrtek, 7. februar
12:00 Uradni trening
14:00 Kvalifikacije

Petek, 8. feburar
12:45 Poizkusna serija
14:00 Posamična tekma

Sobota, 9. februar
12:45 Poizkusna serija
14:00 Ekipna tekma

Nedelja, 10. februar
12:45 Kvalifikacije
14:00 Posamična tekma

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.