Križnarjeva na Ljubnem tik za odrom za zmagovalke

10.02.2019

Na Ljubnem so organizatorji dobili boj z zahtevnimi vremenskimi razmerami in izpeljali še tretjo tekmo v treh dneh. Z zahtevnimi pogoji se je izmed naših najbolje spopadla NIka Križnar, ki je bila odlična četrta in oder za zmagovalke zgrešila le za 9 desetink točke.

Nika Križnar je za malenkost zgrešila oder za zmagovalke (c) Gepa

Organizatorji so zaradi močnega vetra sprva morali odpovedati kvalifikacije, nato pa tudi zamakniti pričetek prve serije. S pol urno zamudo se je tekmovanje na Ljubnem vendarle začelo. Veter je ves čas tekmovanja menjal svojo smer in tekmovanje je potekalo zelo počasi. Da se je po zaletu spustilo 59 tekmovalk so organizatorji rabili skoraj uro in pol, a so vseeno uspešno pripeljali serijo do konca. Za dober rezultat je tako danes potrebno imeti tudi nekaj sreče. Od naših se je v prvi seriji v težkih razmerah najbolje odrezala Nika Križnar, ki je skočila 81.5 m in zbrala 91.4 točke, kar je zadostovalo za 5. mesto. Nika je bila po skoku zaradi težkih razmer brez pravih občutkov: "Danes imam zelo mešane občutke, zaradi vremena sploh ne vem ali sem skočila dobro ali ne, tako da moram počakati na navodila trenerja za drugi skok. Vremenske razmere so res zahtevene, tudi tekmovanje poteka zelo počasi in je težko toliko časa ostati zbran". Zelo dobro je nastopila tudi v petek tretja Urša Bogataj, ki je prvo serijo zaključila na 10. mestu. V finale sta se uvrstili še Jerneja Brecelj, ki je imela 18. rezultat prve serije in Katra Komar, ki je po polovici tekmovanja zasedla 22. mesto. Zelo dober skok je sicer uspel Maji Vtič, ki je skočila 85.5 metrov, a imela zelo velik odbitek zaradi vetra. Nekaj težav je imela tudi pri doskoku in to je zadostovalo le za 32. mesto. Z zahtevnimi razmerami se ni dobro spopadla Špela Rogelj, ki je tekmovanje končala zunaj finala na 37. mestu.

Spremenljiv veter in čakanje na vrhu naleta pa ni zmotil Japonke Sare Takanaši, ki je odlično opravila svoj prvi skok. Skočila je 89.5 m in zbrala 99 točk, s čimer je vodila po polovici tekme. Najbolj se ji je približala Maren Lundby iz Norveške, ki je skočila 82.5 m, a imela precej slabše razmere. Zbrala je 93.6 toke. Tretja pa je bila Rusinja Alexandra Kustova, ki je izkoristila odlične razmere in skočila kar 95 m, a prejela precejšnji odbitek in za svoj skok zbrala 91.9 točke.

Po zelo dolgi prvi seriji so se organizatorji odločili speljati tudi drugo serijo, saj so se razmere malenkost ustalile. Priložnost so odlično izkoristile naše tekmovalke, ki so v finalu skočile odlično. Sprva je svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu popravila Katra Komar, ki je s skokom dolgim 84.5 m napredovala za eno mesto in tekmovanje končala na 21. mestu. Še bolj se je povzpela Brecljeva, ki je tudi skočila 84.5 m, napredovala pa za tri mesta in zaključila v najboljši petnajsterici na 14. mestu. V težkih razmerah je odlično nastopila tudi Bogatajeva, skočila je 86.5 m. Napredovala je za eno mesto in konec tedna na Ljubnem zaključila na 9. mestu. "Uspel mi je doer drugi skok in tega sem danes najbolj vesesla, da mi je uspel vsaj eden," je zahtevno tekmo takoj po skoku komentirala Bogatajeva.

Najbolj pa je v drugo napadla Nika Križnar, skočila je sicer 83.5 m, a je žirija pred tem znižala zalet. Po svojem skoku je prevzela vodstvo in začelo se je čakanje ali ji bo uspela uvrstitev na oder za zmagovalke. Žal se tokrat sreča ni obrnila njen v prid in je v igri majhnih razlik za malenksot zaostala za Nemko Juliane Seyfarth, ki je zasedla tretje mesto. "Četrto mesto je lep rezultat, vseeno danes nisem naredila najboljših skokov, v prvem skoku sem imela tudi malo smole z vremenom. Kljub temu, s tekmami na Ljubnem sem dobila potrditev, da vem kam sodim in mi bo četrto mesto vstalo v lepem spominu," je bila vseeno zadovoljna Križnarjeva. V drugi seriji je zaostala Rusinja Kustova, ki je bila na koncu osma. Niz šestih zaporednih zmag Lundbyeve pa je prekinila Takanašijeva, ki je uspela zadržati prednost iz prve serije.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.