Urša Bogataj na Ljubnem prvič v karieri skočila na zmagovalni oder

08.02.2019

Pod Rajhovko na Ljubnem ob Savinji je Urša Bogataj s 3. mestom prvič v karieri skočila na zmagovalne stopničke! Njen uspeh so dopolnile ostale Slovenke, Nika Križnar je bila 6., Špela Rogelj 14., točke sta osvojili tudi Jerneja Brecl in Katra Komar.

Urša Bogataj je prvič v karieri skočila na oder za zmagovalke (c) GEPA

Tridnevni skakalni praznik na Ljubnem ob Savinji je s slovenskimi nastopi začela mlada Katra Komar, ki je z 82 metri ter 111,3 točkami dobro opravila s svojo nalogo in si kmalu zagotovila tretje točke v karieri. Kmalu za njo je najboljši skok na Ljubnem včeraj in danes prikazala Jerneja Brecl, ki je z 82.5 metri in 113,9 točkami prav tako skočila med dobitnice točk, bila je tik pred Komarjevo na 23. mestu. Špela Rogelj je ob bučni podpori domačih gledalcev s 85 metri in 119,1 točkami po svojem nastopu prevzela vodstvo in tam vztrajala kar nekaj časa, na koncu pa je po prvi seriji zasedala 14. mesto. S številko 30 je nato izjemno skočila Urša Bogataj, kar 91 metrov, s 130,5 točkami pa se je za dolgo zasidrala v vodstvu, po prvi seriji pa je zasedala visoko 4. mesto. Žirija tekmovanja je po njenem sijajnem skoku znižala zaletišče. Nika Križnar je kot zadnja naša pristala pri 86.5 metrih, malce težav pri doskoku pa ji je skupaj prineslo 125,5 točk, kar je bilo dovolj za trenutno 3. in končno 9. mesto po prvi seriji.

Znova je vodila Maren Lundby z 90.5 metri in 134,8 točkami pred Japonko Saro Takanaši, ki je z 90 metri in 134,0 točkami zasedala drugo mesto, tretja je bila Nemka Katharina Althaus z 89.5 metri in 131,8 točkami.

Nika Križnar je v finalni seriji z 91.5 metri postavila daljavo dneva (c) GEPA

V finalni seriji je Komarjeva še za dva metra izboljšala svojo daljavo, pristala je pri 84 metrih, z 225,9 točkami pa je na 25. mestu postavila rezultat kariere. "Zelo sem zadovoljna, da mi je v finalu uspel še en lep skok. Tudi če v prvi seriji ni bilo ravno tako, kot sem si želela, sem vseeno danes še vedno zelo zadovoljna," je povedala mlada Gorenjka po koncu prve tekme na Ljubnem. Takoj za njo je Breclova pristala pri 83.5 metrih, zbrala pa je 226,7 točk, tako da je Velenjčanka na koncu tekme končala tik pred Bohinjko na 24. mestu. "Odleglo mi je, da sta mi uspela dva super skoka, glede na včerajšnji trening in kvalifikacije. Lahko sem zadovoljna, pohvale pa tudi organizatorjem za odlično pripravljeno skakalnico," je po tekmi povedala Breclova. Tudi Rogljeva je bila po pristanku pri 86.5 metrih v finalni seriji znova zadovoljna, s skupno 240,5 točkami pa je zadržala zelo dobro 14. mesto. "Nobenega obžalovanja ni, skoki so že cel vikend stabilni. Tega sem vesela, to je bil moj cilj in tega si želim tudi v naslednjih dneh," je povedala Rogljeva.

Križnarjeva z daljavo dneva, Bogatajeva prvič na zmagovalnem odru

Veliki finale finala je z daljavo dneva, 91.5 metri odprla Križnarjeva, ki ni mogla skriti navdušenja po izjemnem skoku, z 257,2 točkami pa je pridobila tri mesta in se je tako zavihtela na znova vrhunsko končno 6. mesto. "Končno mi je uspel en zelo lep skok na Ljubnem in upam, da bodo taki tudi naslednji. Lahko bi bila zadovoljna s to uvrstitvijo, a ciljam višje in če bom naredila takšne skoke, kot je bil ta, bom tu na Ljubnem še zelo vesela," je bila vesela Križnarjeva.

Bogatajeva je v finalu pristala pri 89 metrih, imela je velik pribitek zaradi vetra v hrbet, z 262,6 točkami pa je napovedala boj za zmagovalni oder, prvi v njeni karieri! In le ta je prišel že po naslednjem skoku, Althausova je pristala pri 88 metrih, z 260,9 točkami pa je zaostala za našo skakalko in praznik se je lahko začel! Bogatajeva je prve stopničke v karieri osvojila s tretjim mestom, pred njo sta pod Rajhovko končali le Takanašijeva z 263,7 točkami in 88.5 metri v finalu ter Lundbyjeva z 90.5 metri in 268,9 točkami. To je bila njena šesta zaporedna zmaga. "Tega sem si želela že nekaj časa, vesela sem, da se mi je končno poklopilo. To je res nekaj posebnega, tu je moja družina, moji najbližji, to je nekaj najlepšega," veselja po prvih stopničkah v karieri ni mogla skriti Bogatajeva.

Urša Bogataj (c) GEPA

Glavni trener, Zoran Zupančič, je bil po novih stopničkah, tretjih posamičnih v tej sezoni seveda zadovoljen: "Res smo lahko zelo veseli. Danes sem po dolgem času dobil rosne oči. Zelo sem vesel, da je to uspelo celotni ekipi, da je Urša uspela realizirati dva zelo dobra skoka. Dolgo je že čakala stopničke, mislim, da je bila prva na lestvici, ki si jih je zaslužila. Tudi Nika je že dolgo blizu, mislim pa, da ko bo prikazala dva taka skoka, kot je bil finalni, bo tam. Dve med šest, in še tri v točkah, to je super!"

Jutri bo na Ljubnem na sporedu ekipna tekma, Slovenijo bodo zastopale Bogatajeva, Križnarjeva, Rogljeva in Breclova, v nedeljo pa sledi še ena posamična.

Najboljše tri na prvi letošnji tekmi na Ljubnem ob Savinji (c) GEPA

Program na Ljubnem ob Savinji

Sobota, 9. februar
12:45 Poizkusna serija
14:00 Ekipna tekma

Nedelja, 10. februar
12:45 Kvalifikacije
14:00 Posamična tekma

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.