Srčnost krajanov za pogumna dekleta

Srčnost krajanov za pogumna dekleta

27.01.2015

Ljubno, ljubezen, valentinovo. Na dan zaljubljencev, 14. februarja, bodo letos smučarske skakalke poletele nad navijače v Zgornji Savinjski dolini.

Morda v geografskih merilih majhen kraj, a vroča točka na zemljevidu ženskih smučarskih skokov. Tako je že kar nekaj zadnjih let. Na skakalnico pod Rajhovko so redno zahajala tista pogumna dekleta, ki jih ni bilo strah višine, hitrosti in dolgih daljav. In še vedno se vračajo, z vseh koncev zemeljske oble. Ker je na Ljubnem pač ena najbolj prisrčnih, odmevnih in množično obiskanih tekem v svetovnem pokalu.

Morda zato, ker jo ljudje tam pripravljajo s srcem, z ljubeznijo. Vas z okoli 2600 prebivalci zaživi dvakrat na leto: poleti, ko gostijo tradicionalni flosarski bal, kulturno-etnološko prireditev z obuditvijo stare tradicije splavarstva, ki je v zgodovini močno zaznamovalo kraj, in pozimi, ko jih obiščejo najboljše skakalke sveta. Kar ne pomeni, da so ostali dnevi v letu dolgočasni. Ne za domačina ne za gosta.

Močna lokalna skupnost, na drugi strani pa dobra turistična izhodišča, ki bi jih utegnile dodatno osvetliti prav tekme na Ljubnem. Turistični promociji v zadnjih letih namenjajo veliko pozornosti, obiskovalce vabijo v neokrnjeno naravo, v okoliške hribe, na športne aktivnosti na reki Savinji, ogled njihove kulturne dediščine ali pokušino kulinaričnih dobrot, zlasti slavnega savinjskega želodca in tokca, ki ga denimo ponuja tamkajšnje Društvo ljubiteljev lanskega mošta.

»Tekme so velika priložnost, ne le za našo občino, ampak se lahko z njimi svetu predstavi celotna regija,« se zavedajo v turistični organizaciji in iz flosarskega muzeja, ki ponuja zanimiv sprehod skozi kulturno dediščino kraja, vabijo na izlet prek štajerske avtoceste prek Šentruperta, Braslovč, Letuša in Mozirja ali pa čez Kamnik, Črnivec, Gornji Grad in Radmirje. »Turistični ponudniki se aktivno vključujejo v organizacijo, posebej tisti, ki so neposredno deležni finančnega učinka tekem. Zelo pomembna so tudi obrobna dogajanja in prireditve, s katerimi želimo povečati zanimanje za naše kraje, tako v zimskih kot v poletnih mesecih. Pomemben korak za razvoj zimskega turizma v naši dolini so gotovo Golte, a tem zadnje zime niso bile ravno najbolj naklonjene. Naša želja je, da postanejo naše tekme praznik za vse družine, kot posebna motivacija za športno udejstvovanje najmlajših,« pa je o velikem doprinosu za kraj povedal župan Ljubnega Franjo Naraločnik.


Na Ljubnem je ena najbolj prisrčnih, odmevnih in množično obiskanih tekem v svetovnem pokalu.

Prostovoljec je vsak krajan

Dobro se zavedajo lepe priložnosti, ki so jo dobili skupaj z zvestim pokroviteljem in še vedno zelo zavednim Ljubencem, predsednikom uprave družbe BTC City, Jožetom Mermalom, kajpak jo želijo čim bolje izkoristiti. O skokih se govori mesece pred tekmo, na občinskem uradu, v skakalnem klubu, pri gostinskih ponudnikih in vseh drugih navdušencih, ki so skoraj zagotovo vpeti v organizacijo kot prostovoljci. V tako majhnem kraju pride na pomoč praktično vsak krajan, pa še to ni dovolj, pravi predsednik prireditvenega odbora Rajko Pintar. »Celotna občina živi za tekme svetovnega pokala skozi vse leto. V ta namen se izvajajo različne investicije, denimo v komunalno infrastrukturo, s katero moramo zadostiti potrebam organizacije tekme, zavedamo se tudi pomembnosti lepega izgleda našega kraja. V pripravo skakalnic in vsega potrebnega je vključeno ogromno prostovoljcev, ki prispevajo kakšen kamenček v mozaiku uspešne izvedbe treningov in tekem,« je še povedal župan.

Takoj ko v Savino zaveje hlad, se pod budnim očesom Alojza Murka začnejo dela na skakalnici, ob vznožju katere pred tekmo zaživi prava olimpijska vas. »Naša naloga je, da čim bolje pripravimo skakalnico, da bodo lahko dekleta varno in daleč skakala,« je povedal vodja SSK Ljubno, iz katerega je v preteklosti v svet že skočilo nekaj obetavnih skakalcev, denimo nekdanji reprezentant in olimpijec Primož Pikl. Mladih upov tudi danes ni malo, morda jih bo še več, ko bo ljubenski skakalni center prenovljen. Skakalnica, ki so jo leta 1953 zgradili s pomočjo Stanka Bloudka, bo namreč letos zadnjič v obstoječi podobi gostila skakalke. Že pred naslednjo zimo jo bodo morali posodobiti, projekt prenove je vroča tema, ki z zahtevnimi finančnimi okviri (večino bremena bo namreč morala nositi občina sama) še čaka na zeleno luč. »Največji problem obstoječe skakalnice je prestrm nalet. Prav tako je zastarel sodniški stolp. Tudi prevoz skakalk s kombiji na vrh naleta ni povsem po pravilih,« je ključne »popravke«, ki čakajo skakalnico, predstavil direktor občinske uprave Blaž Presečnik in še ocenil, da bo pri gradnji centra največja težava nestabilna hribina na pobočju Rajhovke.

Župan Ljubnega Franjo Naraločnik

Naša želja je, da postanejo naše tekme praznik za vse družine, kot posebna motivacija za športno udejstvovanje najmlajših.


Skakalnica, ki so jo leta 1953 zgradili s pomočjo Stanka Bloudka, bo letos zadnjič v obstoječi podobi gostila skakalke.

Selitev dobra izkušnja

A Ljubenci ostajajo optimisti. Tekme so jim pač že močno prirasle k srcu. Pintar se zanaša, da bodo našli pravo in zdravo rešitev. »Ni dvoma, prenova mora biti, gre le za to, v kakšnem obsegu in kdaj,« je dejal prvi mož organizacije, sicer pa ravnatelj tamajkajšnje osnovne šole. Izzivov jih ni strah, navsezadnje so bili lani zaradi zelene zime prisiljeni preseliti tekmo v Planico. »Pravzaprav je bila to zelo dobra izkušnja, veliko smo se naučili,« je tudi priznal Pintar, ki pa si skupaj s sokrajani kajpak močno želi, da »Ljubno v zraku« spet pristane na domačih tleh.

»Prepričani smo, da če se še niste, se še boste zaljubili v smučarske skoke za ženske, ko si boste ogledali nepozaben dogodek, rezultat močne podpore lokalne skupnosti in družbe BTC,« so Ljubenci še zapisali v povabilu na »zmenek« z najboljšimi smučarskimi skakalkami sveta, ki bo letos povsem v znamenju ljubezni in valentinovega. Kot je povedala namestnica predsednika prireditvenega odbora Mojca Hrženjak, bo ob tekmovalnem pester tudi spremljevalni program. »V petek bo na prizorišču v šotoru javni žreb štartnih številk s koncertom Samuela Lucasa, tudi v soboto in nedeljo ne bo manjkalo zabave z lokalnimi ansambli, veliko bo animacij za otroke,« je predstavila delček programa, na katerem pa bodo kajpak glavno besedo imele skakalke.

Slovenke bodo s svojimi odličnimi rezultati v tej zimi gotovo poskrbele za množično udeležbo, ki je že postala zaščitni znak Ljubnega. »Na nobeni tekmi v svetovnem pokalu ni toliko navijačev,« zatrjujejo v en glas, povsem enotne pa so si tudi v željah za letošnje valentinovo: »Najboljše darilo bo dober rezultat.«

Tekst: Špela Robnik
Foto: Leon Vidic

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.